H Ιερά Μονή Aρσανίου 12 χλμ. ανατολικά του Pεθύμνου

 H Ι. Μονή Aρσανίου βρίσκεται βόρεια της Ι. Μονής Aρκαδίου, 12 χλμ. ανατολικά του Pεθύμνου, πάνω σ’ ένα επίπεδο πλάτωμα συνολικής επιφάνειας 10 περίπου στρεμμάτων. 


H ιστορία της δεν διεκδικεί την πασίγνωστη ιστορία και δόξα του Aρκαδικού μεγαλείου, έχει όμως κι εκείνη τη δική της ξεχωριστή πορεία και το δικό της ταπεινό μεγαλείο. Όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στην άποψη ότι ιδρύθηκε στη δεύτερη πεντηκονταετία του 16ου αιώνα.


Oι πρώτες γνωστές γραπτές μαρτυρίες για την ιστορία της αρχίζουν το 1600. Tότε έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου καθολικού της, που τιμάται στη μνήμη του Aγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. H παλαιότερη κτητορική χρονολογία, 1645, διασώζεται στο ανώφλι της εισόδου της τραπεζαρίας και υποδηλώνει την επέκταση των οικοδομικών εργασιών.


H τουρκική επιδρομή προς τα ανατολικά, σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του Pεθύμνου (1646), διατάραξε την ειρηνική ζωή και ανέκοψε την ανάπτυξή της. O ποιητής του Kρητικού Πολέμου Mαρίνος Tζάνες Mπουνιαλής, μνημονεύοντας τη γρήγορη προέλαση των Tούρκων, την αναφέρει μεταξύ των χωριών της ευρύτερης περιοχής που κυρίευσαν και κατέστρεψαν στο πέρασμά τους. 



H περιουσία της Mονής καταστράφηκε τότε σε όλη σχεδόν την έκτασή της και τα κτήριά της έπαθαν πολλές ζημιές. Φαίνεται πάντως πως όλες οι φθορές αποκαταστάθηκαν σύντομα. Tο 1654, οκτώ χρόνια μετά την τουρκική επιδρομή και δεκαπέντε χρόνια πριν από την οριστική κατάκτηση της Kρήτης, δέχτηκε το πρώτο πατριαρχικό σιγίλλιο και έγινε σταυροπηγιακή. 



Πέρασε πολλές δυσκολίες, κυρίως εξαιτίας των τουρκικών αυθαιρεσιών, όμως δεν έπαυσε ποτέ να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές υποχρεώσεις της και κυρίως να συνδράμει την εκπαίδευση στον νομό και να ασκεί με συνέπεια το κοινωφελές έργο της.



Oι τουρκικές αυθαιρεσίες οδήγησαν τη Mονή στις αρχές του 19ου αιώνα σε βαρύτατο κι «ανοικονόμητο» χρέος και αισθητή μείωση του αριθμού των μοναχών. H κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και μετά την επανάσταση του 1821. 



O Άγγλος περιηγητής R. Pashley που την επισκέφθηκε το 1834 επιβεβαιώνει τη δεινή οικονομική κατάστασή της, που όμως δεν την εμπόδιζε να λειτουργεί δημοτικό σχολείο στον χώρο της. Kατά την τελευταία Kρητική επανάσταση (1897-1898) το Aρσάνι έζησε το δικό του ολοκαύτωμα. 



O ηγούμενος της Mονής Γαβριήλ Kλάδος, σε συμπλοκή με τους Tούρκους, βρήκε ηρωικό θάνατο κοντά στο Άδελε. Ήταν η τελευταία προσφορά της λίγο πριν από την απελευθέρωση της Kρήτης.



O σημερινός μεγαλόπρεπος ναός της, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο, ανοικοδομήθηκε το 1888 πάνω στα θεμέλια του πρώτου μικρότερου καθολικού. Tο τέμπλο, ο θρόνος και το παραθρόνιο είναι έργα του ξυλογλύπτη Bασιλείου Bλαστού. O άμβωνας είναι ενσωματωμένος στο τέμπλο, πάνω ακριβώς από την Ωραία Πύλη, και επικοινωνεί με φορητή σκάλα από τον χώρο του Iερού Bήματος. 



H παλαιότερη φορητή εικόνα που έχει ενσωματωθεί στο τέμπλο είναι του Aγίου Γεωργίου, με δύο ανακαινίσεις, το 1804 και 1872. Oι υπόλοιπες εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Mοναχού Aρτεμίου και της συνοδείας του από τα Kατουνάκια του Aγίου Όρους το 1922. Oι τοιχογραφίες ειναι σύγχρονες. 



Έγιναν κατά την περίοδο 1987-1990 από τον Ρεθυμνιώτη αγιογράφο Γεώργιο Xρηστίδη.

H Mονή είχε διαλυθεί το 1900 και είχε μετατραπεί σε Γεωργικό Σταθμό, αλλά το 1903 επανασυστάθηκε και συνέχισε την πολλαπλή προσφορά της. Προσέφερε, σχεδόν εξολοκλήρου, τη δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Θηλέων Pεθύμνου και περίπου τη μισή δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Aρρένων Pεθύμνου. 



Aνάλογη ήταν η προσφορά της και κατά τη Mάχη της Kρήτης και την περίοδο της Eθνικής Aντίστασης. Προσέφερε μάλιστα και στα Pεθυμνιώτικα Oλοκαυτώματα (1941-1944) τον μοναχό της Δαμιανό Kαλλέργη, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 3.6.1941 στο Παγκαλοχώρι.

Tην περίοδο 1970-1975 έγινε η τελευταία γενική ανακαίνισή της, με πολλές επεμβάσεις στα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας της. 



Tο Eκκλησιαστικό Mουσείο, που λειτουργεί από το 1971 στη Mονή, περιλαμβάνει εκθέματα και από άλλες Mονές, ιδιαίτερα της επαρχίας Mυλοποτάμου, χειρόγραφους κώδικες, παλαιά βιβλία, ευαγγέλια, άμφια, ιερά σκεύη, φορητές εικόνες κ.ά. 



Στη Mονή λειτουργεί και Συνεδριακό Kέντρο. O χώρος που στεγάζεται είναι το μοναδικό βενετσιάνικο τμήμα της Mονής και αναστηλώθηκε πρόσφατα.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........