Γάτα Πώς επιβιώνουν οι γάτες πέφτοντας από το μπαλκόνι - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

......... .........
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Γάτα Πώς επιβιώνουν οι γάτες πέφτοντας από το μπαλκόνι

 Οι γάτες είναι γνωστές για την εκπληκτική τους ευελιξία και τα φοβερά αντανακλαστικά τους. Συχνά εκπλήσσουν τους κηδεμόνες τους με τα άλματά τους από ένα ψηλό ράφι ή ένα τραπέζι.


Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ιστορίες για γάτες που επέζησαν από πτώσεις από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι και να πέσει η γάτα τους από τη βεράντα, για παράδειγμα, δεν θα πάθει τίποτα. 


Αλλά είναι αυτό αλήθεια; Μπορούν οι γάτες να προσγειώνονται με τα πόδια στο έδαφος και να επιβιώσουν; Για να δούμε τι συμβαίνει όταν οι γάτες πέφτουν από ύψος.Γάτες και ύψη

Μπορούν, λοιπόν, οι γάτες να επιβιώσουν από μια πτώση από οποιοδήποτε ύψος; Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Γάτες πεθαίνουν από πτώσεις συνεχώς. Και δυστυχώς αυτό είναι η αλήθεια.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό για μια γάτα να επιβιώσει από μια πτώση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς πέφτει, αναποδογυρίζει τον εαυτό της προς τη σωστή κατεύθυνση (γνωστό και ως “αντανακλαστικό ευθυγράμμισης”), ώστε να προσγειωθεί με τα πόδια πρώτα. Αυτά λειτουργούν ως αμορτισέρ, ώστε να προστατεύεται το κύριο σώμα.

Καθώς πέφτουν, οι γάτες απλώνουν τα τέσσερα άκρα τους σαν αλεξίπτωτο για να μεγαλώσουν την επιφάνεια του σώματός τους. Αυτό μειώνει τη δύναμη με την οποία πέφτει το σώμα τους.


Λόγω αυτού του αντανακλαστικού ευθυγράμμισης, πολλές γάτες επιβιώνουν από πτώσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά πέφτουν. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γάτες μπορεί να είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν πέφτοντας από μικρά ύψη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν προλαβαίνουν να τοποθετήσουν σωστά το σώμα τους για να προσγειωθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, αν οι γάτες πέσουν από μεγαλύτερα ύψη, πάνω από επτά ορόφους, τότε είναι πιο πιθανό να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς.


Ο όρος για τις γάτες που πέφτουν από συγκεκριμένου ύψος ονομάζεται “σύνδρομο ψηλού κτιρίου”. Αυτό συμβαίνει όταν μια γάτα πέφτει από μπαλκόνι ή κτίριο που είναι τουλάχιστον δύο ορόφων.

Το περιοδικό Journal of Feline Medicine and Surgery δημοσίευσε μια μελέτη που ασχολήθηκε με 119 περιπτώσεις γατών που έπεσαν από ύψος.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 96,5% των γατών επιβίωσαν. Ωστόσο, σχεδόν οι μισές από αυτές έσπασαν κόκαλα ενώ άλλες είχαν οδοντικούς τραυματισμούς(όπως ένα σπασμένο δόντι) και βλάβες στο θώρακα (όπως κατάρρευση πνεύμονα).


Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες έχουν πολλές πιθανότητες να επιβιώσουν από μεγάλες πτώσεις. Ωστόσο, πολλές από αυτές μπορεί να έχουν τραυματισμούς που απαιτούν κτηνιατρική περίθαλψη. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η επιβίωση μιας γάτας εξαρτάται από το αν θα λάβει αμέσως επείγουσα θεραπεία για τα τραύματά της.

Γιατί οι γάτες πέφτουν από ύψος;

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σύνηθες να πέφτουν οι γάτες. Οι γάτες είναι από τη φύση τους ευκίνητοι κυνηγοί που έχουν εξαιρετική ισορροπία και αντανακλαστικά. Πολλοί κηδεμόνες θα παρατηρήσουν ότι οι γάτες μελετούν πρώτα το έδαφος πριν πηδήξουν και εκτιμούν πού θα πέσουν. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε τα μουστάκια τους να γέρνουν προς τα εμπρός. Αυτό τους βοηθά να κρίνουν την απόσταση που πρέπει να πηδήξουν.


Οι γάτες είναι αρκετά προσεκτικές και είναι ασυνήθιστο να πηδήξουν από ένα παράθυρο. Είναι πιθανό οι γάτες που πέφτουν από ύψος κάτι να έχει αποσπάσει την προσοχή τους ή να κυνηγούν κάποιο έντομο ή μύγα. Τα νεαρά γατάκια μπορεί να είναι λίγο πιο ατίθασα και λιγότερο προσεκτικά όταν υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια ανοιχτή πόρτα. Γενικά, είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς από ό,τι οι πιο μεγάλες γάτες.


Τι επηρεάζει την πιθανότητα επιβίωσης μιας γάτας μετά από πτώση;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να επιβιώσει μια γάτα από μια πτώση.

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο συνηθισμένες στο σκαρφάλωμα και το άλμα από ό,τι οι γάτες εσωτερικού χώρου. Συχνά έχουν καλύτερα αντανακλαστικά όταν πρόκειται να πηδήξουν και να πέσουν από τοίχους, δέντρα κ.λπ.


Οι ηλικιωμένες γάτες με αρθρίτιδα ή οι γάτες με προβλήματα κινητικότητας, όταν πέφτουν, δυσκολεύονται περισσότερο να πάρουν τη σωστή θέση τόσο γρήγορα όσο οι άλλες γάτες. Επιπλέον, τα άκρα τους δεν αντέχουν τόσο καλά τη δύναμη όταν χτυπούν στο έδαφος. Για αυτές τις γάτες, οι πτώσεις οδηγούν συχνότερα σε σπασμένα πόδια και σε άλλους τραυματισμούς.


Τι να κάνετε αν η γάτα σας πέσει από ύψος

Αν η γάτα σας έχει πέσει από κάπου και κουτσαίνει ή δεν αισθάνεται καλά, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Οι γάτες που πέφτουν από ψηλά θα πρέπει να εξετάζονται επειγόντως.

Αυτές οι γάτες συχνά υφίστανται κατάγματα ή τραυματισμούς στη θωρακική κοιλότητα και χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Μην το ρισκάρετε και δεν κάνετε τίποτα αν η γάτα σας έχει πέσει από ύψος, ακόμη και αν αρχικά φαίνεται εντάξει, καθώς μπορεί να έχει υποστεί εσωτερικές κακώσεις.

Πώς να αποτρέψετε την πτώση της γάτας σας από ύψος

Οι γάτες που ζούνε σε μονοκατοικίες είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν, καθώς δεν σκαρφαλώνουν και δεν πηδάνε έξω. Οι γάτες που ζουν σε πολυκατοικίες κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια ανοιχτή πόρτα.


Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά ή κλειδωμένα όποτε είναι δυνατόν. Οι σήτες παραθύρων είναι μια ιδανική λύση, επειδή σας επιτρέπουν να ανοίγετε το παράθυρό σας για καθαρό αέρα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν εντελώς τη γάτα σας να πέσει από το παράθυρο. Όσον αφορά στις βεράντες το πλέγμα είναι η μόνη σίγουρη λύση.


Συνοψίζοντας

Δυστυχώς, οι γάτες, παρά το τι πιστεύουν πολλοί, πεθαίνουν από πτώσεις. Σε ένα μικρό ποσοστό βέβαια. Πάνω από το 90% των γατών που πέφτουν από έναν όροφο επιβιώνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες προσγειώνονται στα πόδια τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια γάτα θα επιβιώσει από πτώση από το Empire State Building.

Πολλές γάτες που πέφτουν από ψηλά σημεία τραυματίζονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να τις μεταφέρετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

https://www.topetmou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ