Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου

 IMG_3375


Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Παραγωγής της ΔΕΗ για εξασφάλιση πλήρους επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη η Επιχείρηση κατασκεύασε και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου, ο οποίος σήμερα διαθέτει συνολική ισχύ 195,2 MW. Ειδικότερα, ο Σταθμός περιλαμβάνει πλέον:


  • Δύο Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, συνολικής ισχύος 102,2 MW, με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, συνολικού ύψους επένδυσης 114 εκατ. ευρώ.
IMG_3376

  • Δύο ατμοστροβιλικές Μονάδες, συνολικής ισχύος 93 MW με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία στο τελευταίο 12μηνο, με συνολικό ύψος επένδυσης 86,6 εκατ. ευρώ.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακου με την προσθήκη νέας ισχύος 100 MW με την προσθήκη Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ), με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο.


Επισημαίνεται ότι και οι 4 νέες Μονάδες είναι σύγχρονες και εξασφαλίζουν εξαιρετικές περιβαλλοντικές, λειτουργικές και ενεργειακές επιδόσεις:


  • Λειτουργούν με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου (με ποσοστό μικρότερο του 1%), ενώ τα εγκατεστημένα ηλεκτροστατικά φίλτρα εξασφαλίζουν τη συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων, συντελώντας, έτσι, στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

atherinolakkos3

Το Αιολικό Πάρκο (ΑΠ) Ξηρολίμνης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΕ, έχει συνολική ισχύ 13,2 MW και η ετήσια παραγωγή του αναμένεται να ανέλθει σε 42.000 MWh αποτελείται από τρία επιμέρους Πάρκα με συνολικό κόστος επένδυσης 16,4 εκατ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε επιδότηση ύψους 890.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. 
Το Αιολικό Πάρκο έχει σημαντικά περιβαλλοντικά, καθώς εξασφαλίζει την αποφυγή εκπομπής σε ετήσια βάση:
  • 35.700 τόνων διοξειδίων του άνθρακα (CO2)
  • 546 τόνων διοξειδίου του θείου (SO2),
  • 1.092 τόνων οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ) και
  • 28.014 τόνων στάχτης / κατάλοιπα.
Επίσης, το ΑΠ Ξηρολίμνης έχει σημαντικά ενεργειακά οφέλη για την Κρήτη, αφού με τη λειτουργία του καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 7.250 νοικοκυριών ετησίως. 

HPIM0818

IMG_3366

Το εργοστάσιο του Αθερινόλακου που σχεδιάστηκε τόσο μακριά από το Ηράκλειο, τον τόπο που καταναλώνει το μισό ρεύμα της Κρήτης, και που στήθηκε τόσο πρόστυχα απέναντι από το Κουφονήσι, διαφημίστηκε πρώτα στους ΟΤΑ με τα κλασσικά πλέον ανταποδοτικά οφέλη. 

Σήμερα ο Αθερινόλακος συμβάλει και αυτός στην υπερθέρμανση του περιβάλλοντός μας και στη συρρίκνωση του ενάλιου πλούτου καθώς το νερό ψύξεως των μηχανών αποδίδεται στη θάλασσα θερμό. Επείγει να ερευνηθεί τι έχει συμβεί στη θάλασσα του Αθερινόλακου, αν δηλαδή έχουμε έντονη θερμική ρύπανση, πώς έχει επιδράσει το λιμάνι στην υδροδυναμική (ρεύματα, μετακινήσεις άμμου) και το σπουδαιότερο, αν τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (οικότοποι προτεραιότητας) έχουν συρρικνωθεί και κατά πόσο.
Το ορατό νέφος από το εργοστάσιο καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, φτάνει στον Ξερόκαμπο, στη Ζάκρο και συχνά εκτείνεται και πιο βόρια. Φαίνεται να το αναπνέουν πολλοί κάτοικοι αλλά και πελάτες των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.

IMG_3371

IMG_3379


ΠΗΓΗ - http://www.dei.gr/

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ