Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

 Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα παλιά όρια του Δήμου Ηρακλείου δίνει η παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2024 για τη διόρθωση εσφαλμένων εγγραφών που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη.


Η παράταση αυτή δίνει ανάσα σε δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο για την αποκατάσταση λαθών σε ότι αφορά στην καταχώρηση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο, αλλά και της καταγραφής των αδήλωτων εμπράγματων δικαιωμάτων, στα όρια του προκαποδιστριακού Δήμου Ηρακλείου. 


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων δικηγόρο Κ.Αράπογλου, η παράταση είναι λυτρωτική διότι μέχρι το τέλος του χρόνου που λήγει η προθεσμία των διορθώσεων είναι πρακτικά αδύνατο να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.


Ο ίδιος εξηγεί ότι οι εσφαλμένες πρώτες εγγραφές εφόσον δεν διορθωθούν μέσα στη νόμιμη προθεσμία, τότε, θα καταστούν οριστικές. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους νόμιμους ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωσαν τις ιδιοκτησίες τους στην αρχική φάση διαμόρφωσης του κτηματολογίου, όπου τότε δε ζητούσαν τοπογραφικά διαγράμματα και αυστηρές συντεταγμένες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα τεράστια λάθη σε σχέση με τα όρια και μεγάλες αποκλίσεις.


Αντίστοιχα όμως υπάρχει μείζον θέμα και με τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους στο κτηματολόγιο με αποτέλεσμα αυτή να καταγράφεται ως ακίνητο άγνωστου ιδιοκτήτη και να περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Το νέο νομοσχέδιο δίνει μια ανάσα ανακούφισης για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και ειδικά για όσους έχουν εξ αδιαιρέτου ακίνητα που οφείλουν να σπεύσουν να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.


Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του δικηγορικού συλλόγου  στο Ηράκλειο ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του κτηματολογικού γραφείου με νέο προσωπικό, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για να γίνει ορθολογική διαχείριση του τεράστιου όγκου δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί.


Είναι χαρακτηριστικό – σύμφωνα με τον ίδιο – ότι σήμερα με τις λειτουργικές αρρυθμίες που υπάρχουν ματαιώνονται αγοραπωλησίες λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν. Αρκεί να στεφτεί κανείς ότι στο υποθηκοφυλακείο εκκρεμεί να γίνει καταχώρηση των κατασχέσεων από το 2007, με ότι αυτό συνεπάγεται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ