Σας προτείνουμε το βιλίο του Αντώνη Γιανναράκη - Άσματα κρητικά μετά διστίχων και παροιμιών - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σας προτείνουμε το βιλίο του Αντώνη Γιανναράκη - Άσματα κρητικά μετά διστίχων και παροιμιών

 Πολλά από τα τραγούδια που δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, τ΄ άκουγα από μικρό παιδί να τραγουδιούνται στην πατρίδα μου την Κρήτη, και τα τραγούδησα κι εγώ ο ίδιος. 


Πάνω από εκατό μου ήταν ήδη γνωστά, και χρειάστηκε μόνο να τ΄ αντιγράψω. Κάμποσα άλλα, σχεδόν όσα και τα προηγούμενα, τα κατέγραψα το καλοκαίρι του 1873, αυτούσια, όπως τ΄ άκουσα από το στόμα των τραγουδιστών. 


Τέλος, ο σεβαστός μου δάσκαλος, ο καθηγητής Α. Ι. Αντωνιάδης στην Αθήνα, μου παρέδωσε τη συλλογή κρητικών τραγουδιών που ο ίδιος είχε συλλέξει, και είχε χρησιμοποιήσει το υλικό τους για την δημιουργία ενός έντεχνου εθνικού έπους. 


Έτσι στη συλλογή ετούτη συμπεριλαμβάνονται 316 πρωτότυπα τραγούδια, όλα στην γνήσια, την αυθεντική τους μορφή, και σε κριτικό υπόμνημα σημειώνονται μερικοί παραλλαγμένοι στίχοι. 


Η Κρήτη, εκτός από δημοτικά τραγούδια, έχει μια πλούσια παραγωγή σε δίστιχα και παροιμίες, όσο κανένας άλλος τόπος. Δυστυχώς προτίμησα να συγκεντρώσω μόνο ελάχιστα απ΄ αυτά, επειδή αρχικά θεώρησα ότι δεν εξυπηρετούν το σχέδιό μου. 


Επιπλέον, σπάνια ακούς συχνά το ίδιο δίστιχο να επαναλαμβάνεται, επειδή οι περισσότεροι τραγουδιστές συνηθίζουν ν΄ αυτοσχεδιάζουν τραγουδώντας. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........