Δράση καθαριότητας στο φαράγγι της Ρόζας/ Προστατεύω το περιβάλλον για ενα βιώσιμο μέλλον - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Δράση καθαριότητας στο φαράγγι της Ρόζας/ Προστατεύω το περιβάλλον για ενα βιώσιμο μέλλον

 Τα φαράγγια είναι μοναδικά τοπία με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Αποτελούν βιότοπους για πολλά είδη φυτών και ζώων, ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής. 


Η ανάπτυξη του αθλήματος του canyoning έχει συμβάλει στην ανάδειξη αυτών των τοπίων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας τους. Ωστόσο, η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε προβλήματα ρύπανσης.


Τα οικιακά και αγροτικά απορρίμματα, τα υπολείμματα οχημάτων και άλλα ξένα αντικείμενα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το περιβάλλον των φαραγγιών. Τα απορρίμματα μπορούν να μολύνουν το νερό, να προκαλέσουν τραυματισμό στα ζώα και να υποβαθμίσουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου. 


Η ρύπανση των φαραγγιών μπορεί να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής ανάπτυξης.


Η αντιμετώπιση της ρύπανσης των φαραγγιών είναι σημαντική για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής τους αξίας. Η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των φορέων διαχείρισης του περιβάλλοντος και των συλλόγων δραστηριοτήτων φύσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Η ομάδα του Canyoning Crete και του ΕΟΣ Ηρακλείου, κινούμενη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ρύπανσης των φαραγγιών, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά αποστολή καθαριότητας σε φαράγγι. Η κατάβαση και ο καθαρισμός έγινε στο γραφικό φαράγγι της Ρόζας βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο Λασιθίου.


Στην αποστολή συμμετείχαν 15 άτομα, που συγκέντρωσαν συνολικά εννέα μεγάλες σακούλες σκουπίδια, τα οποία περιλάμβαναν πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, αλλά και πλαστικές σωλήνες και άλλα αντικείμενα.

Η αποστολή καθαριότητας διήρκεσε περίπου 5 ώρες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία και ότι θα συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις.


Η ρύπανση των φαραγγιών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αποστολές καθαριότητας είναι ένας τρόπος για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να συμβάλουμε στη βελτίωση της εικόνας των φαραγγιών.

Μάνος Πετράκης

Εκπαιδευτής Canyoning/Iδρυτής Canyoning Crete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ