Είναι χειροποίητη, περιέχει μυζήθρα και η φήμη της έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.
Με υπνωτισμένο βήμα είτε το θέλεις είτε όχι θα φας μια μπουγάτσα από τον Ιορδάνη αν βρεθείς στο νομό Χανίων. Η μυρωδιά, που πιάνει σχεδόν ολόκληρη την Αποκορώνου σε κάνει να ξεχνάς παραλίες και καφέδες. Θέλεις απλά να μπεις μέσα και να κάτσεις στον πάγκο δίπλα απ’ το παράθυρο, με ένα τσίγκινο πιατάκι μπροστά σου και το χανιώτικο τυρί να λιώνει στο ζεστό φύλλο. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της πιο ιστορικής μπουγάτσας της Κρήτης, κύριο Ιορδάνη, συνεχιστή της επιχείρησης που κρατάει ένα μυστικό από γενιά σε γενιά με αρχή το 1924.
Ποια είναι η ιστορία του μαγαζιού; Πριν από 90 περίπου χρόνια, ο πεθερός του Ιορδάνη, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας και από τότε αρχίζει η ιστορία μας. Ο Ιορδάνης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Μετά ο γιος του και ο εγγονός. Δηλαδή σήμερα διατηρεί την επιχείρηση η τέταρτη γενιά.
Η συνταγή είναι μοναδική στην Ελλάδα; Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε δίνει τη μοναδικότητα στη μπουγάτσα μας. Το πυχτόγαλο, κοινώς μυζήθρα, παράγεται μόνο στο νομό Χανίων. Η ελαφρά υπόξινη γεύση του, σε συνδυασμό με την προσθήκη της ζάχαρης όταν σερβίρεται, είναι η ιδιαιτερότητα της συνταγής, αντίθετα από τις τυρόπιτες και τις μπουγάτσες με το αλμυρό τυρί.
Από πότε παραμένει ίδια αυτή η αξέχαστη γεύση; Ένα από τα μυστικά μας είναι, ότι μένουν απαράλλακτα με την πάροδο του χρόνου και οι πρώτες ύλες και η τεχνική παρασκευής και επομένως η μοναδική γεύση της μπουγάτσας Ιορδάνη.
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής μέχρι να βρεθεί μπροστά μας στο ανοξείδωτο πιατάκι; Όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι. Αρχικά η ζύμη που περνά από διάφορα στάδια επεξεργασίας, μέχρι να είναι έτοιμη και ώριμη να γίνει αυτό το πολύ λεπτό φύλλο, το οποίο θα γεμίσουμε με το χαρμάνι του τυριού, θα διπλώσουμε και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο. Το άνοιγμα του φύλλου με το χέρι είναι η πιο δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και δεξιότητα. Μετά είναι το ψήσιμο, το κόψιμο σε μικρές μπουκιές και το σερβίρισμα με τη ζάχαρη, αμέσως από το φούρνο ώστε να την απολαμβάνουν καυτή και ολόφρεσκια.
Πώς και δεν ανοιχτήκατε και σε άλλα είδη όπως η τυρόπιτα; Η ειδικότητα μας είναι η μπουγάτσα και επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε αυθεντικοί στην παράδοση.
Πώς θα περιγράφατε τη γεύση της σε κάποιον που δεν την έχει δοκιμάσει ακόμα; Δυνατή γεμάτη γεύση όσον αφορά τον ουρανίσκο. Όσον αφορά το στομάχι, σε κρατάει σαν ένα πλήρες γεύμα.
Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που ακούσατε ποτέ; Μια απίστευτη ιστορία. Ένας φίλος πήγε για διακοπές στον Παναμά. Σε ένα νησάκι λοιπόν του Ειρηνικού γνωρίστηκε με ένα ζευγάρι Γάλλων. Όταν τους ρώτησε τι γνωρίζουν από Ελλάδα απάντησαν: CRETA-CHANIA-BOUGATSA IORDANIS.
Τι ξέρουμε λάθος για την μπουγάτσα; Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι όταν λέμε μπουγάτσα εννοούμε τον τρόπο ανοίγματος του φύλλου, το πέταγμα δηλαδή με το χέρι. Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε, σπανάκι, κιμάς, κρέμα, ακόμα και σκέτο φύλλο. Όλες μπουγάτσες λέγονται. Η δικιά μας είναι με τυρί και με κρέμα.
Οι άνθρωποι αλλάζουν οι γεύσεις παραμένουν; Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η γεύση ανασύρει μνήμες. Χανιώτες που μένουν μακριά, όταν έρχονται στα Χανιά, τρώγοντας την μπουγάτσα μας θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, όταν ο παππούς τους μυούσε σ’ αυτή τη γεύση ή όταν οι γονείς μετά την εκκλησία, περνούσαν οπωσδήποτε για μια μπουγάτσα. Μη σας φαίνεται υπερβολικό ότι αυτά τα χρόνια τα είχαν συνδέσει και με τη μπουγάτσα στον Ιορδάνη. Κάποιος γνωστός Χανιώτης πολιτικός μας είπε αστειευόμενος, ότι θα μας ανακηρύξει ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥΣ. Αλλά όχι μόνο οι Χανιώτες. Όσοι έρχονται στα Χανιά και δοκιμάσουν την μπουγάτσα δεν την ξεχνούν. Κάποιοι μάλιστα εμπνέονται από τη γεύση και γράφουν: «Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη,(μα δυστυχώς δε φτάνει)». Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Ιορδάνης, Αποκορώνου 24, Χανιά, τηλ. 28210-88855. Και στην Αθήνα στο εστιατόριο Αλάτσι, Βρασίδα 13, όπισθεν Hilton, τηλ. 210 7210501.
Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα propaganda.gr





Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Φίλων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη!
Δημοτικό Κοινωνικό Κομμωτήριο για τις ευάλωτες ομάδες από τον Δήμο Ηρακλείου
Οι «Βασικές Γνώσεις Excel» το θέμα του νέου σεμιναρίου στον κύκλο «Δια… Δήμου Μάθηση»
.
Ψηφιακός Ιστορικός Πλοηγός Νεότερης Ιστορίας Κρήτης 1821–1913 από την επανάσταση στην Ένωση
Ένα βήμα πιο κοντά η ανάδειξη του κόλπου του Δερματά
.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού - 9,3 εκατ. πολίτες τον διαθέτουν πλέον
ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 7,2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο 2025 - Κάτω από 3,9 εκατ. οι οφειλέτες
Ποια ζητήματα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα για το δημογραφικό - Ο Α. Αλεξόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών
Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025: 1ο και 3ο βραβείο για φοιτητικές ομάδες στο Hackathon Καινοτομίας
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ελένη Βατσινά: Αναγκαία η άμεση εθνική στρατηγική για το κρητικό ελαιόλαδο

Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Όταν ληγμένα χάπια και κάψουλες γίνονται ζωντανά έργα τέχνης στο Νοσοκομείο και σε Φαρμακεία του Ρεθύμνου
Το Τέμενος Βελή Πασά στην πόλη του Ρεθύμνου
Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές
Ενα οικιστικό συγκρότημα στα Χανιά έργο Τέχνης.
Οι Ανασκελάδες Τα Κακά Πνεύματα, Δαιμονικά Και Συγγενείς Του Διαόλου
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου
Οι Μουρνιές του δήμου Ιεράπετρας
Επίεσκεψη στο χωριό Αντισκάρι του Δήμου Φαιστού
Το χωριό Κάμποι του δήμου Χανίων
Το χωριό Κανδήλα του δήμου Γόρτυνας
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Λαμία πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
Η Λιβαδειά ή Λεβαδειά (παλαιότερα) ή Λεβάδεια (αρχαία ονομασία) η πόλη της Στερεάς Ελλάδας
Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας
Τα Βάρβαρα Ο Χυλός Που Ετοιμάζουν Οι Πιστοί Την Παραμονή Της Αγίας Βαρβάρας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου