Των Καλογράδων τα Κελιά στην δυτική απόκρημνη πλαγιά του Γιούχτα - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Των Καλογράδων τα Κελιά στην δυτική απόκρημνη πλαγιά του Γιούχτα

 Στη δυτική απόκρημνη πλαγιά του Γιούχτα είναι σκαρφαλωμένο ένα παλιό ερειπωμένο μοναστήρι, «Των Καλογράδων τα Κελιά». 


Η θέα από το ξωκλήσι, που είναι χτισμένο πάνω από τους γκρεμούς του Γιούχτα, είναι εκπληκτική, αφού έχει εποπτεία σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. 


Το κτίριο είναι τριώροφο κι έχει χτιστεί σε ένα πολύ δύσβατο και μη ορατό σημείο. Πολλοί πιστεύουν ότι εκεί ήταν και το ερημητήριο του Αγίου Παύλου.


Το μοναστήρι ήταν ένα από τα πολλά σημεία μοναχισμού πάνω στο Γιούχτα και γύρω από αυτόν, όπου ήκμασαν επί Ενετοκρατίας, και παρήκμασαν επί Τουρκοκρατίας λόγω εκτεταμένων λεηλασιών.


Σήμερα σώζονται, σχετικά σε καλή κατάσταση, δύο κτίσματα• το ένα αποτελείται από έναν οχυρωματικό τοίχο με εσωτερικό υπαίθριο χώρο και μια κάμαρα χτισμένη μέσα στο βράχο, το άλλο βρίσκεται λίγα μέτρα πιο νότια, μάλλον ήταν η δεξαμενή όπου συγκέντρωναν νερό, το οποίο έβγαινε όπως φαίνεται από μια μεγάλη τρύπα στο βράχο, που σήμερα έχει στερέψει.

Η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη, αν όχι επικίνδυνη, και γίνεται είτε από την κορυφή, λίγο πριν το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, είτε από τους πρόποδες του Γιούχτα με κατεύθυνση προς το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Και στις δύο περιπτώσεις θέλει ιδιαίτερη προσοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ