Ο Παπα Γιαννης Μαρκακης Ιδρυτης Του Φιλανθρωπικου Δυλλογου Αγιος Ιωαννης Ο Ελεημων. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ο Παπα Γιαννης Μαρκακης Ιδρυτης Του Φιλανθρωπικου Δυλλογου Αγιος Ιωαννης Ο Ελεημων.

  Ο καλός αυτός άγγελος των φτωχών και δυστυχούντων συνανθρώπων μας, ο “Ιερέας των Φτωχών” όπως πολλοί τον χαρακτήριζαν, έφυγε από τούτο τον κόσμο. 


Η ευαίσθητη και άγια ψυχή του, βρίσκεται πλέον μεταξύ των Αγίων…

IMG_8475.JPG

Ο παπα Γιάννης Μαρκάκης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένα υπόδειγμα φιλάνθρωπου και φιλέσπναχνου ανθρώπου. Υπηρέτησε προσφέροντας όλο το είναι του στην Εκκλησία, αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του εξακολούθησε να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ακόμα πολυτιμότερες υπηρεσίες. 


Ίδρυσε το φιλανθρωπικό σωματείο “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων”, μάζεψε γύρω του ανθρώπους της προσφοράς, και άρχισε το θεάρεστο έργο του.

IMG_8476.JPG

IMG_8494

Μετά το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Α΄, ο λαός και ο πατρίκιος Νικήτας, έπαρχος της Αιγύπτου και εξάδελφος του αυτοκράτορα Ηράκλειου, ζήτησαν από τον Αυτοκράτορα να τοποθετηθεί ο Ιωάννης στη θέση αυτή, πράγμα που έγινε το 610.

IMG_8495

Ως επίσκοπος (Πατριάρχης) Αλεξαδρείας έκανε πλουσιότατο έργο. Αύξησε τους ναούς της πόλης από 7 σε 70, πολέμησε τον Μονοφυσιτισμό, έχτισε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, πτωχοτροφεία, οργάνωνε συσσίτια και γενικά ελεούσε αυτούς που είχαν ανάγκη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να του δοθεί το προσωνύμιο «Ελεήμων». Όταν οι Πέρσες κατέκτησαν την Αλεξάνδρεια, αναγκάστηκε να καταφύγει στην πατρίδα του, την Κύπρο, όπου και πέθανε μεταξύ των ετών 616 και 620.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως αγίου στις 12 Νοεμβρίου.


Μετά το θάνατό του,Αγίου  το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1249 μεταφέρθηκε στη Βενετία, ενώ ένα μέρος του εστάλη το 1489 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ στο Βασιλιά Ματθία Κορβίνο της Ουγγαρίας και τοποθετήθηκε στο βασιλικό παρεκκλήσι του Κάστρου της Βούδα.


Σήμερα, μέρος του σκηνώματός του βρίσκεται σε παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μαρτίνου στη Μπρατισλάβα και άλλο στο Ναό San Giovanni in Bragora της Βενετίας.


IMG_8475

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΗΡ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

IMG_8476
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980

IMG_8478

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

IMG_8474

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ο φιλανθρωπικός σύλλογος  πάνω απο 3 δεκαετίες βοηθάει τον συνάνθρωπο με Συσσίτια, διανομές τροφίμων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και παντός είδους στήριξη .
Όσο οι ανάγκες της κοινωνίας μεγαλώνουν και άνθρωποι στερούνται ακόμα και ένα πιάτο φαγητό, τόσο «ξυπνά» το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

IMG_8480

IMG_8483

IMG_8484

Περισσότερες από 30 με 40 οικογένειες περνούν καθημερινά από τα γραφεία του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” που βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού 1 (τηλ. 2810281434). Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και ό, τι δεν έχει ανάγκη από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

IMG_8485

IMG_8486

IMG_8489

IMG_8491

IMG_8493

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ

ΣΑΒΒΑΘΙΑΝΑ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........