Ασφυκτικά γεμάτο το Πολύκεντρο Ηρακλείου στην παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Μωραίτη με τίτλο - Τ Αναστορήματα Του Νού Και Της Ψυχής Η Μάχη.

Μια όμορφη βραδιά που πλαισιώθηκε απο συναντήσεις φίλων, γνωστών και ντύθηκε με στίχους ήχους, χαμόγελα και βέβαια με αγκαλιές καρδιάς έζησαν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο  στον γνωστό και ζεστό χώρο στο κέντρο του Ηρακλείου «Πολύκεντρο» (Ανδρόγεω 2).


Αφορμή της όμορφης συνάντησης ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Μωραίτη με τίτλο -  Τ Αναστορήματα Του Νού Και Της Ψυχής Η Μάχη.

Ένα βιβλίο που έκδοσαν οι  μουσικές εκδόσεις «Σείστρον»

Το κατάμεστο απο κόσμο Πολύκεντρο αποδείχτηκε μικρό για να φιλοξενήσει τους φίλους και συγγενείς του Χαρη που περπατούν δίπλα του στα όμορφα και στα άσχημα της ζωής.

Η αύρα του Χάρη Μωραίτη απλώθηκε στον χώρο και αγκάλιασε τις καρδίες όλων των καλεσμένων, ενώ οι στίχοι του χαίδεψαν τα αυτιά μας.



Ο Χάρης Μωραίτης ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, το γελαστό παιδί με την γνήσια Κρητική ψυχή με την γνήσια Κρητική φωνή, που καλοσωρίζει τον συνάνθρωπο και τον κάνει πάντα δικό του με το χαμόγελο του.


Ευτύχησα και τον έσμιξα στο διάβα της ζωής, σηκώσαμε ένα ποτήρι κρασί, ανταλάξαμε όμορφα λόγια που πηγάζουν απο την αγάπη μας για τα κοινά.


Ο Χάρης δεν είναι μόνο ότι βάδισε σε χωμάτινους δρόμους Ανθρωπιάς απο μικρός αλλά ότι κατάφερε και εξακολουθεί να προσπαθεί μόνο με το χαμόγελο του να μας βάζει όλους μας σε δρόμους που ο ανήφορος με τα λόγια του γίνεται κατήφορος.



Ο Χάρης Με πλούσια θεματολογία μας ταξιδεύει και μας διδάσκει πως η μαντινάδα έστεκε και στέκει στενός συμπαραστάτης στην ζωή μας. Χωρίς πομπώδεις αναφορές αναδεικνύεται η λιτότητα των στίχων και ταξιδεύουμε στον έρωτα,την αγάπη και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για τέχνη παρά καλή καρδιά και αγνά συναισθήματα.

Πολλές φορές παλιότερα, όπως και σήµερα, οι πιεστικές καταστάσεις µέσα σ’ ένα περιβάλλον καχύποπτο και υποκριτικό, κάτω από τα βλοσυρά βλέµµατα, απαιτούσαν και απαιτούν αυτόν τον “κώδικα”, που µόνο οι δύο “µυηµένοι” µπορούν να αποκρυπτογραφήσουν. 2 Μυημένοι που μπορεί να είναι σημά, αλλά μπορέι και χώρια, και οι μαντινάδες τους ενώνουν χωρίς να ακουμπά ο ένας τον άλλο.



Ο Χάρης δεν είναι ήρωας, δεν είναι αντιήρωας, ούτε αντιάνθρωπος, είναι συνοδοιπόρος σε σοκκάκια και σε λεωφόρους, σε μικρούς και σε μεγάλους, και αυτό γιατί ο ήρωας του είναι ο άνθρωπος, η φύση, ο ουρανός, τα πουλιά.


Στον Χάρη Δεν υπάρχει όριο στη σκέψη του και την έκφραση, του παρά μόνο το δικό του όριο της φαντασίας και της εμπειρίας.


Πρόκειται για έναν ταλαντούχο νέο ποιητή, ο οποίος έχει καταφέρει να γλυκάνει τις ψυχές των κρητικών και να σαγηνεύει με τη πένα του και το “πλέξιμο” της στιχουργικής του υπερβατικού ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που, ήταν μια πάμπλουτη-διαρκής τράπεζα που στα πουγκιά της ήταν αποθηκευμένη η καλοσύνη και η λεβεντιά, χάρες και αρετές χορηγούσε άπλετα και άτοκα! Ενός ανθρώπου που είχε καθαρό ζάλο, καθαρή περπατησιά, και το αποτύπωμα της περπατησιάς του φαίνονταν ευδιάκριτα πάνω στις στράτες της ζωής. Τα αυτιά του δεν ήταν ο τερματικός σταθμός αλλά το κανάλι και ο ιμάντας για να φτάσει ως την ψυχή του ο λυγμός και το γέλιο μας που μας το επιστρέφει'




Μεγάλωσε και αναθράφηκε στοΤεφέλι. Ένα ορεινό χωριό  στη μέση της Κρήτης. Τα βιώματά του, τα παιδικά μου παιχνίδια και οι εικόνες του, ξεκίνησαν από τα γραφικά στενά του παλιού χωριού, ως το βουνό Παραθάμνα.

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Κωστής Μουδάτσος (Ποιητής, συγγραφέας), ο Αντώνης Γενναράκης (Ραδιοφωνικός παραγωγός), και βέβαια η Κατερίνα Μπιρικάκη (Φιλόλογος) που προσέγγισε το βιβλίο του Χάρη με πολύ μεγάλη επιτυχία, δίνοντας μας να καταλάβουμε το μεγαλείο της γραφής του και τις τόσες πολλές προσεγγίσεις αλλά και αφορμές που βιώσε και βιώνει ο πιοιτής για να της αποτυπώσει.

Την παρουσίαση επιμελήθηκε η Ύβα Κουμαντάκη (Ραδιοφωνικός παραγωγός).

Ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι την Αφήγηση έκανε η  Βεατρίκη Τζιρτζιλάκη (Φιλόλογος).

Οι μαντινάδες και οι στίχοι του Χάρη Μωραίτη ταξίδεψαν το νού μας με ήχους που γέννησαν οι μουσικοί   Χάρης Φασουλάςστο  (Μαντολίνο), και Δημήτρης Ζαχαριουδάκης στην (Κιθάρα).

Το απλό αλλά μεγάλο απο καρδιάς ευχαριστώ... του Χάρη Μωραίτη και τα βουρκωμένα του μάτια που γέμισαν απο συγκίνηση φανερώνουν το μεγαλείο και την απλότητα της ψυχής του που απωτυπώνεται αμέσως στον συνάνθρωπο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος - Νιώθω ότι από όλους έχω κάτι πάρει. Μα το πιο σημαντικό που πήρα, είναι η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια.

Μεγαλώνοντας απέκτησα ένα υπέροχο γιο, που άλλαξε όλο το σύμπαν του δικού μου κόσμου.
Είδα τη ζωή και την έκφραση μου να αλλάζει και να πιάνει τα διάπαντά μου!

Από τον δικό μου κόσμο λοιπόν, ξεκινά και τελειώνει το ταξίδι αυτού του βιβλίου.



Σε σχετική ανακοίνωση οι εκδόσεις ΣΕΙΣΤΡΟΝ έγραψαν

Οι μουσικές εκδόσεις Σείστρον αισθάνονται ακόμη μία φορά περήφανες που δίνουν φτερά στο πρώτο συγγραφικό βήμα ενός νέου ανθρώπου του Harris Moraitis


Χθες βράδυ στο ζεστό χώρο του Πολύκεντρου Ηρακλείου ο Χάρης και όλοι εσείς γίναμε μία παρέα. Συγκινηθήκαμε, προβληματιστήκαμε, αθιβάλαμε παλιές θύμησες και μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα της γραφής του Χάρη κοινωνήσαμε τις ιστορίες που περιγράφει.


Μας έβαλε δίπλα του δείχνοντάς μας τον άλλο δρόμο, την άλλη σκέψη, την άλλη οπτική σε θέματα ανθρώπινα αλλά και μας ταξίδεψε στα ήθη και τις αξίες μιας άλλης εποχής.
"Τ' αναστορήματα του νου και της ψυχής η μάχη"





















Ο Χάρης πιάνει το κοντύλι του, κοιτάζει τ’ αστέρια κι αρχίζει και γράφει για αναζητήσεις, όνειρα, καημούς και πάθη. Αναστοράται θύμησες, μάχεται στο σήμερα, πορπατεί στον κόσμο με τα ζάλα της ανθρωπιάς και καταθέτει με σεβασμό στα χέρια μας ανόθευτη κι άφθαρτη την ποιητική του πραμάτια.


Ευχαριστούμε θερμά τον Χάρη Μωραϊτη για αυτό το πολύτιμο πρώτο στιχουργικό του έργο που μας εμπιστεύτηκε, τις πρώτες του σκέψεις και κρατάμε αυτό που μας είπε στο τέλος. Ότι πέτυχε το στόχο του που τελικά κατάφερε να μπει στις καρδιές μας !


Τέλος να ευχαριστήσουμε τους ομιλητές της βραδιάς
Kostis Moudatsos (Ποιητής, συγγραφέας), Αντώνη Γενναράκη (Ραδιοφωνικός παραγωγός), Κατερίνα Μπιρικάκη (Φιλόλογος).
Την παρουσίαση που επιμελήθηκε η ΥΒΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗ (Ραδιοφωνικός παραγωγός).
Στην αφήγηση την Βεατρίκη Τζιρτζιλάκη (Φιλόλογος) και τους
μουσικούς που πλαισίωσαν τη βραδιά Χάρης Φασουλάς(Μαντολίνο), Δημήτρη Ζαχαριουδάκη (Κιθάρα)









 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........