Η Τοποθέτηση της κ. Μαρίας Καναβάκη, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/3/2024 με θέμα την αποδοχή των όρων του δανείου

 Κύριε Δήμαρχε,


Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Με τη σημερινή Συνεδρίαση οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους το σχέδιο και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να λάβει δάνειο ο Δήμος Ηρακλείου ύψους 27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, μιας και άλλη προσφορά από καμία άλλη Τράπεζα δεν υπήρξε άρα και σύγκριση , αλλά παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή με τις δικές της μόνο ψήφους έκρινε μονομερώς ότι είναι μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί και εύλογα επομένως πανηγύριζε όταν έμαθε τα «καλά» νέα της έγκρισής του από τη Διοίκηση του Ταμείου.




Και έτσι θα επισφραγιστεί όλη αυτή η ωραιοποιημένη επικοινωνιακά πορεία του fast track οδικού χάρτη της Δημοτικής Αρχής για τη λήψη του δανείου, μιας και είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος παρουσίασης του, σε σημείο που παραλίγο να πιστέψουμε ότι δεν είναι δάνειο που θα επιστρέψουμε σχεδόν διπλό, αλλά δώρο που μας χαρίζουν!

Γι’ αυτό και εκτός από δάνειο, πρέπει να το λέμε και ‘ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή’…

Πάμε παρακάτω.

Η Δημοτική μας Παράταξη τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με τον δημόσιο λόγο της έχει πλήρως παρουσιάσει την αληθινή οικονομική πραγματικότητα του Δήμου, τους υπαρκτούς λόγους που το δημοτικό ταμείο δεν άδειασε αλλά μειώθηκε λόγω γεγονότων που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, λόγω συγκεκριμένων αιτιών που ήρθε ο Δήμος αντιμέτωπος και λόγω της μείωσης των εσόδων τόσο από εξωγενείς παράγοντες όσο και από την απώλεια πόρων που επήλθε λόγω των μειώσεων τελών και δημοτικού φόρου που κάποιοι επέβαλλαν αντιπολιτευτικά με την πλειοψηφικά ενοποιημένη ψήφο τους.

Γι’ αυτό και σήμερα δε θα αναφερθούμε άλλο σε αυτά, το έχουμε κάνει αναλυτικά και εκτενώς.

Θα επισημάνουμε όμως ξανά ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας και παρουσιάσαμε την πλήρη διάσταση του θέματος, εξηγώντας όσα έχουν συμβεί στον Δήμο Ηρακλείου με αληθινά γεγονότα και στοιχεία.

Διότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λόγων μας και της παρουσίας μας, δεν κουνάμε το δάχτυλο, δεν έχουμε κοντή μνήμη, αλλά δεν έχουμε μάθει να και να σιωπούμε!

Όπως δεν έχουμε μάθει και να ψηφίζουμε χωρίς να εξετάζουμε και να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε.

Απόψε λοιπόν και προκειμένου να μπορέσει το σώμα να λάβει την ορθότερη απόφαση θα έπρεπε να γνωρίζουμε το δάνειο για το οποίο καλούμαστε να εγκρίνουμε ή όχι τους όρους του, που θα πάει, σε ποια έργα, σε ποιες συμβάσεις και σε ποιους κωδικούς.

Διότι αποφασίσατε να δεσμεύσετε τον Δήμο, την πόλη και τους δημότες, με ένα δάνειο 20ετίας, γιατί όπως μας λέτε δεν μπορεί να ισοσκελιστεί ο Π/Υ. Μάλιστα.

Ποια έργα δεν τον ισοσκελίζουν, ποιες συμβάσεις, ποιοι κωδικοί.

Συγκεκριμένα πρέπει να μας ενημερώσετε.

Το ζητήσαμε και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μας. Καμία σαφή απάντηση δεν λάβαμε.

Και μη μας πείτε ότι είναι ο πίνακας που κατατέθηκε στο Προεδρείο στο προηγούμενο ΔΣ.

Ένας πίνακας που θα έπρεπε να είχε την επόμενη στιγμή αυτομάτως σταλεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, που για να μας τον χορηγήσετε ζητήσατε να το αιτηθούμε γραπτώς, ένας πίνακας που μας είπατε ότι δεν μπορεί να δοθεί διότι λέει έχει προσωπικά δεδομένα αναδόχων, προμηθευτών κλπ. και που όταν πλέον μας κάνατε τη χάρη να μας τον στείλετε διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για έναν πίνακα που αναφέρει τίτλους ούτε καν ΚΑ του Π/Υ και που περιέχει έργα όχι μόνο οδοποιίας (που γι’ αυτά κόπτεστε ότι δεν μπορείτε να κλείσετε τον Π/Υ) αλλά περιέχει από δράσεις εθελοντισμού, εκδηλώσεις, πολιτιστικά, ΜΑΠ έως προμήθειες και συντηρήσεις.

Τελικά ποιος θα αναλάβει ξεκάθαρα να ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τι θα ενταχθεί στο δάνειο!

Στο δάνειο ισοσκελισμού, τονίζουμε ισοσκελισμού, που μπορείτε να λάβετε με τις δικές σας μόνο ψήφους!

Οποιοδήποτε άλλο δάνειο θα ήθελε περαιτέρω συναίνεση. Ο νοών νοείτω…

Διότι αυτό το θεόσταλτο δάνειο ακούσαμε να λέει μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ότι θα είναι ισοσκελισμού αλλά θα έχει και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά…. ‘Ας το πάρουμε εμείς ως ισοσκελισμού και μετά θα βάλουμε και ότι κρίνουμε’. Αυτή είναι η μετάφραση σε αυτή τη δήλωση.

Και να σας πω και κάτι; Εσείς το αποφασίζετε, εσείς το ψηφίζετε, να το πάρετε και να το κάνετε ότι νομίζετε. Εσείς διοικείτε τον Δήμο και εμείς αυτό το σεβόμαστε. Το τονίζω το ‘σεβόμαστε’ και θα καταλάβετε παρακάτω γιατί το τονίζω…

Όμως έχετε χρέος να μας ενημερώσετε τι θα εντάξετε στο δάνειο και να πείτε ευθέως και δημόσια την απόφαση σας.

Ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη από επιλογή σας να μην ισοσκελίσετε τον Π/Υ (διότι μπορεί να ισοσκελιστεί και το ξέρετε) και επιλέγετε να πάρετε τέτοιο δάνειο που μπορεί να παρθεί με τη δική σας μόνο ψήφιση. Γιατί έτσι κρίνετε ότι πρέπει να κάνετε, γιατί αυτή είναι η γνώμη σας.

Πολύ ωραία… Έτσι να το πείτε με καθαρές κουβέντες.

Ξέρετε κύριε Δήμαρχε κι εδώ αφήνω τις σημειώσεις μου, ανοίγω μια παρένθεση και σας λέω ευθέως και το εννοώ ότι εμείς εδώ θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικά, δεν θέλουμε να είμαστε δυσάρεστοι, να αντιπολιτευόμαστε με εντάσεις, να ανεβάζουμε τους τόνους.

Αλλά πως!!! Πως!!!

Όταν πετάγεται λάσπη και συκοφαντία χωρίς ντροπή και χωρίς συστολή στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, με ένα τηλεοπτικό σόου του Αντιδημάρχου Οικονομικών που ανάγκασε έως και τον πάντα ήρεμο και πράο πρώην Αντιδήμαρχο και χρόνια δημοτικό σύμβουλο , κύριο Μανόλη Βασιλάκη, να διαψεύσει με επιστολή του συλλήβδην όσα ειπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από τον Αντιδήμαρχο!

Που μίλησε για αμετροέπεια του προηγούμενου Δημάρχου και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (εδώ κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ποιοι την αποτελούσαμε για να είναι λίγο πιο προσεκτικοί κάποιοι στα λεγόμενα τους), για αμετροέπεια λοιπόν των άλλων, έννοια που ο ίδιος προφανώς και δεν γνωρίζει και δε διαθέτει.

Αν και το ξέραμε, διότι βλέπουμε ότι η μνήμη του έχει χάσει το μέτρο και γι’ αυτό δε θυμάται με τις δικές του ψήφους τι ζημιά έχει κάνει στα έσοδα του Δήμου αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, αλλά και γιατί δε δίστασε να πει ψέματα δημόσια!

Από το ότι ο δήμος είχε πρόβλημα στην καταβολή μισθοδοσίας έως και ότι αντί σχεδίου Π/Υ του δόθηκαν από τον κ. Βασιλάκη σημειώσεις, την ώρα που ήταν αναρτημένος προς διαβούλευση και που τον γνωρίζατε και που τον είχατε συμφωνήσει για να ψηφιστεί από το προηγούμενο ΔΣ και μετά εάν επιθυμούσατε θα κάνατε αναμορφώσεις και εάν χρειαζόταν θα εξεταζόταν η περίπτωση ενός αναπτυξιακού δανείου.

Αυτά που λέμε είναι γεγονότα, υπάρχουν μαρτυρίες ανώτατων μελών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν τα είδαμε σε ΜΜΕ όπως μας εγκαλέσατε κ. Δήμαρχε και ήσασταν ενήμεροι και σύμφωνοι.

Και ας μην αναφερθώ σε όσα ξεστόμισε στο κρεσέντο του ο Αντιδήμαρχος, για τον προηγούμενο Δήμαρχο Ηρακλείου, για μένα και για άλλους συναδέλφους!

Θα πω μόνο για να τελειώνουμε αυτό που έχω ξαναπεί κι έχει ξαναπεί και ο Βασίλης Λαμπρινός και που πιστεύω αρκετοί σε αυτή την αίθουσα ασπάζονται:

Υπονοούμενα δεν επιτρέπουμε, δεν ανεχόμαστε, την ηθική και την εντιμότητα μας δεν την διαπραγματευόμαστε και για το όνομα μου όποιος το λέει να προσέχει τι λέει!!!

Α!!! Και επειδή προηγουμένως κύριε Δήμαρχε και λυπάμαι γι’ αυτό στο λόγο σας είπατε κάτι για προφητείες σε ειρωνικό τόνο, ούτε ειρωνίες δεχόμαστε!

Εδώ είμαστε, δεν κρυβόμαστε, διοικήσαμε τον Δήμο σε πέτρινα χρόνια και φέρτε όποιον θέλετε να μας ελέγξει!!!

Δεν εκπροσωπούμε εδώ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είμαστε μια άλλη παράταξη, όμως τιμούμε τα χρόνια της θητείας μας σε αυτήν και σκιές δε δεχόμαστε, ούτε φοβόμαστε και εμείς τη θητεία μας την υπερασπιζόμαστε!

Κάποιοι να κοιτάξουν να κάνουν τη δουλειά τους στις αρμοδιότητες που τους εκχώρησε ο κ. Καλοκαιρινός, και όχι να κάνουν τους δικαστές και τους αστυνομικούς.

Και ξέρετε κύριε Δήμαρχε, τον Δήμο τον διοίκησε ο κ. Λαμπρινός τις αυτοδιοικητικές περιόδους 2014 και 2019 με τους  συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων 10 είναι στην παράταξη σας και με εμάς τους δύο που δεν είμαστε.

Εμάς τους δύο, που τώρα είμαστε μια νέα εκλεγμένη παράταξη τριών αιρετών δημοτικών συμβούλων, εμείς οι δύο και ο τρίτος εκεί δίπλα, όπως απαξιωτικά και υποτιμητικά μας αποκαλέσατε όταν ταραχθήκατε στο προηγούμενο ΔΣ.

Επειδή εισήλθατε τώρα στην Αυτοδιοίκηση ας μας επιτρέψετε να σας πούμε ότι ελπίζουμε σε τέτοιο ατόπημα να μην ξαναπέσετε, εμείς σας σεβόμαστε και πιστεύουμε ότι και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου σέβεται όλες τις παρατάξεις του ΔΣ, που εκπροσωπούν μερίδα συνδημοτών μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους!!!

Έτσι είναι η πολιτική, έτσι είναι η δημοκρατία, έτσι είναι η πολυφωνία, έτσι είναι η ελευθερία.

Και επειδή ταραχθήκατε, μην ανησυχείτε κύριε Δήμαρχε… εμείς δεν έχουμε κανένα πόθο και καμία επιθυμία να διασπάσουμε την παράταξή σας.

Μην ταράσσεστε επειδή είπα αυτό που έβλεπα να συμβαίνει στην Αίθουσα στο προηγούμενο ΔΣ και που επειδή συνέβαινε σας ενόχλησε, ότι δυσφορούσαν κάποιοι εδώ μέσα διότι κι αυτοί μέρος της προηγούμενης διοίκησης είναι και γνωρίζουν ποια είναι η αλήθεια και ποια τα ψεύδη που ακούστηκαν και ειπώθηκαν.

Και για να σας καθησυχάσουμε πλήρως, να σας πούμε δημόσια, διότι στο προηγούμενο ΔΣ που έληξε με dt διαδικασίες δεν προλάβαμε, ότι πολιτική σας επιλογή όπως είπατε είναι να είστε εσείς από εκεί και εμείς από εδώ.

Ναι έτσι είναι.

Είναι δική σας πολιτική επιλογή ετερόκλητες δυνάμεις να ενωθείτε και να είστε η Παράταξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, δικαίωμά σας και το σεβόμαστε, να σεβαστείτε όμως και εσείς ότι και εμάς είναι πολιτική μας επιλογή να είμαστε κάτι διαφορετικό, ο κόσμος μας εξέλεξε και το ρόλο μας θα τον υπηρετήσουμε είτε μας υπολογίζετε είτε όχι!!!

Επανέρχομαι και κλείνω για το δάνειο.

Μπορούσε να υπάρξει και υπήρξε (πλέον δημόσια το είπε ο κ. Βασιλάκης δεν αμφισβητείται) ισοσκελισμένος Π/Υ. Που με αυτόν θα ξεκινούσε το οικονομικό έτος 2024 και η παραγωγή δημοτικού έργου.

Επίσης υπήρξε η πολυετία της δαπάνης για τις συμβάσεις της οδοποιίας και η λύση της επιμήκυνσης των συμβάσεων που πολλές φορές έχει ειπωθεί και είχε ήδη σχεδιαστεί και προετοιμαστεί (και αυτό το καταθέτει γραπτώς ο κύριος Βασιλάκης).

Και εάν στην πορεία ανέκυπτε οποιαδήποτε δυσκολία ή ζήτημα όλοι μαζί θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε και να εξετάσουμε την περίπτωση λήψης ενός αμιγούς αναπτυξιακού δανείου.

Διότι τα δάνεια δεν είναι πάντοτε κακές πρακτικές. Δεν βάζουμε ταμπέλες εμείς, δεν τα ενοχοποιούμε.

Εξαρτάται από τη θέση που το ζητάς και τους λόγους. Και εμείς στην παρούσα φάση επιλέγουμε με βάση την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να το πάρουμε από αδύναμη θέση. Από ανάγκη.

Ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε.

Αλλά δεν θέλετε να το αποφύγετε!

Θέλετε να το πάρετε τώρα για να τα φορτώσετε στους προηγούμενους αλλά και στους επόμενους, μια και η απόφαση σας δεσμεύει και τις επόμενες Δημοτικές Αρχές!!

Το λέμε εμείς αντί για εσάς. 
Και ευτυχώς το λέει και πολύς κόσμος που είδε ότι το δάνειο δεν είναι, μονόδρομος όπως λέγατε αρχικά και μετά αναγκαστήκατε να πείτε ότι είναι επιλογή σας.

Επειδή όμως θα το πάρουμε διότι έχετε την πλειοψηφία ζητούμε:

Πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης τι θα δίνει ο Δήμος Ηρακλείου για την πληρωμή του, τι ΚΑΠ θα χάνει και τι θα δεσμεύσει και ποιοι κωδικοί του Π/Υ είναι εκείνοι που αντιστοιχούν στα 27 εκατ. που εμποδίζουν τον ισοσκελισμό να κλείσει.

Εμείς δάνειο ισοσκελισμού δεν ψηφίζουμε, θα καταψηφίσουμε και σήμερα, αλλά παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε να ερωτηθούμε για την ψήφο μας στο τέλος της συζήτησης και να πραγματοποιηθεί κανονικά ψηφοφορία.

Γιατί κύριε Πρόεδρε, ψηφοφορία και λήξη στο προηγούμενο ΔΣ δεν καταλάβαμε να γίνεται. Πόσοι ψήφισαν υπέρ, πόσοι κατά, δεν ακούστηκε.

Και επειδή είπατε ότι θα κάνετε αναγκαστικά κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ γιατί κάποιοι δε σέβονται το σώμα, ελπίζουμε να μην εννοείτε εμάς, εμείς το σεβόμαστε χρόνια τώρα που το υπηρετούμε.

Το ΔΣ και η απόφαση 94 της 13/3 που είπατε τελείωσε ξαφνικά, χωρίς ψηφοφορία, χωρίς διαδικασία, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που συζητούσαμε και που μπορεί να ζητιόνταν ακόμα κι ονομαστική ψηφοφορία και ελήφθη μια απόφαση που πάσχει, καθώς περιλαμβάνει μια ψηφοφορία στην ουσία μη γενόμενη που θα μπορούσε και να καταπέσει αν κάποιος ήθελε να δημιουργήσει ζήτημα και να βάλει εμπόδια.

Εμείς δε θέλουμε, δεν θα κάνουμε όπως έχουμε ξαναπεί, αυτά που άλλοι έκαναν.

Εμείς κι εδώ θα κλείσω και θα συμφωνήσω κύριε Δήμαρχε σε αυτό που είπατε, λέγοντας σας ότι κι εμείς είμαστε εδώ για να πάει ο Δήμος μπροστά, σας το έχουμε καταθέσει και το ξέρετε.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........