Ο Ρωσικός Στρατώνας στα Χανιά ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο και φιλοξενεί δράσεις που αναδεικνύουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

 Ο Ρωσικός Στρατώνας, χώρος που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενήσει δράσεις που αναδεικνύουν την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά, γεμίζει παιδικές φωνές κάθε Σάββατο. Δωρεάν δράσεις, που απευθύνονται στους μικρούς πολίτες και δημότες στοχεύουν, από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, να τους φέρουν κοντά με την παράδοση του τόπου.


   Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση θεάτρου σκιών εμπνευσμένη από την Επανάσταση του 1821, με τίτλο «Ο Αετός της Κρήτης». 



Το έργο είναι γραμμένο από τον Νίκο Μπλαζάκη, βασισμένο στη δημοτική ποίηση αλλά και σε λαϊκούς θρύλους, που θέλουν τον ήρωα να παίρνει υπερφυσικές δυνάμεις.



   Ο Ρωσικός Στρατώνας είναι παραδοσιακό ισόγειο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα διαστάσεων 14,50×6,70 που βρίσκεται στο Δυτικό Ανάχωμα των Ενετικών Οχυρώσεων εμβαδού περίπου 100 τ.μ. με εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. 




Το συγκεκριμένο κτίριο, στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο που έδρευαν οι Ξένες Δυνάμεις στην Κρήτη, αποτελούσε μέρος του Ρωσικού Στρατώνα.

   Το κτίριο αποκαταστάθηκε με σκοπό να αποτελέσει Κέντρο Αναβίωσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και παράλληλα φιλοξενεί δράσεις Πολιτισμού και Παιδείας που σχετίζονται με την Παράδοση του τόπου παρέχοντας παράλληλα στέγη σε Φορείς και Συλλόγους διατήρησης της Παράδοσης. 



Η αρχή έγινε με το εργαστήρι κατασκευής ξύλινου χαρταετού, ανοίγοντας την αυλαία σε μια σειρά δωρεάν δράσεων για παιδιά με θέμα την παράδοση, τα ήθη και έθιμα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου. Παράλληλα, στον χώρο λειτουργεί έκθεση που, μέσα από φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζει 20 παραδοσιακά επαγγέλματα και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν, να εμπνευστούν, να θυμηθούν.

  



 Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης κάνει λόγο για έναν αναβαθμισμένο χώρο ο οποίος «...αποτελεί το ιδανικό μέρος για να υποδεχθεί παιδιά κάθε ηλικίας, καθώς τόσο ο περιβάλλων χώρος όσο και το ιστορικό κτίριο, μπορούν να φιλοξενήσουν τους μικρούς μας φίλους με ασφάλεια, δίνοντάς τους την ευκαιρία για ένα αξέχαστο ταξίδι στον πλούτο της τοπικής παράδοσης».  

 


  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τα εργαστήρια και τις δράσεις στην πολιτιστική ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων chania-culture.gr. και στο τηλέφωνο του Γραφείου Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας 2821341613.


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........