Με αναμένες δάδες απο φωτιά σε όλη την διαδρομή, η περιφορά του Επιτάφιου στο χωριό Πατσίδες

 Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής  η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πατσίδες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.


Στα παραδοσιακά σοκκάκια του χωριού το οποίο ήταν στολισμένο με αναμένες απο φωτιά δάδες, η περιφορά του επιταφίου με νέους και νέες να τον κρατούν, και με τις ψαλμωδίες του πάτερ Μερκούριου δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Η περιφορά ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του επιταφίου στο κοιμητήριο του χωριού.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώνεται το Θείο Δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας και των Παθών του Χριστού με την περιφορά του Επιταφίου .


Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας καθώς η Εκκλησία τιμά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου.

Το πρωί έγινε η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης έχει στολιστεί ο Ιερός Επιτάφιος με την άνθη της υπαίθρου που φέρνουν οι γυναίκες έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Ιησού Κυρίου.










ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........