Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου, στην ομώνυμη παράλια κωμόπολη της δυτικής Κρήτης. 


Η έκθεση του Μουσείου παρέχει μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου από την προϊστορική εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα, δηλ. τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ιδιαίτερη ωστόσο έμαφαση δίνεται στη ρωμαϊκή πόλη της Κισάμου, η οποία παρουσιάζεται σε ολόκληρο τον όροφο. 

 
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Έτσι ο επισκέπτης γνωρίζει τις αρχαιότητες της περιοχής με χρονολογική σειρά. Επιπλεόν τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες. Το σύνολο της έκθεσης του Μουσείου περιλαμβάνει αρκετό πληροφοριακό και εποπτικό υλικό.


arxaiologikomouseiokissamou

Ενότητες της Έκθεσης
ΙΣΟΓΕΙΟ
Αίθουσα 1 : Η έκθεση αρχίζει με ένα γενικό χρονολογικό πίνακα και χάρτη με τις αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής που παρουσιάζονται μέσα από τα εκθέματα. Ακολουθεί η παρουσίαση της μινωικής εποχής με ευρήματα από τις ανασκαφές στα Νοπήγεια.


Αίθουσα 2 : Η έκθεση ξεκινάει με τη γεωμετρική εποχή και εστιάζει την προσοχή στην ιστορική εξέλιξη των σημαντικότερων πόλεων-κρατών την δυτικής Κρήτης, την Πολυρρήνια και τη Φαλάσαρνα, πόλεις που άκμασαν στους ελληνιστικούς χρόνους.
 
 
Αίθουσα 3 : Συνεχίζεται η παρουσίαση των ελληνιστικών χρόνων με κεραμικά ευρήματα από μη αυτόνομες πόλεις και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής παραγωγής της δυτικής Κρήτης είναι οι μεγάλοι αμφορείς με μαύρο γάνωμα και επίθετα ανάγλυφα εμβλήματα κατασκευασμένα με μήτρα. 


Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικές επιγραφές και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής γλυπτών της περιοχής της Κισάμου, έργα κυρίως της ρωμαιοκρατίας.
Στο χώρο του ανελκυστήρα, κάτω από το κλιμακοστάσιο, διατηρείται στη θέση του μέρος της ανασκαφής ρωμαϊκού λουτρού, πάνω στο οποίο είχε ανοικοδομηθεί το Μουσείο κατά την Ενετοκρατία.
 
 
ΟΡΟΦΟΣ
Ολόκληρος ο όροφος είναι αφιερωμένος στην πόλη της Κισάμου και στα ευρήματα των πολυπληθών ανασκαφών της. Η έκθεση αρχίζει από το χώρο του κλιμακοστασίου όπου υπάρχει πληροφοριακό υλικό και στη συνέχεια παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα τοιχογραφιών και ένα τραπεζοφόρο.
 
 
Αίθουσα 4:Η μεγαλύτερη αίθουσα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση των αστικών επαύλεων της ελληνορωμαϊκής Κισάμου.Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς ψηφιδωτά δάπεδα, ένα δείγμα opus sectile, ένα ηλιακό ρολόϊ, τραπεζοφόρα και γλυπτά.
 
 
 
Αίθουσα 5: Η έκθεση της αίθουσας εστιάζεται στην οικονομία της πόλης μέσα από τη νομισματική κυκλοφορία και τους κρυμμένους θησαυρούς αλλά και τις εμπορικές σχέσεις της με βάση τους αμφορείς, ντόπιους και εισαγώμενους, με ανάλογο εποπτικό υλικό.
 
 
Αίθουσα 6 : Παρουσιάζεται η βιοτεχνική παραγωγή μέσα από τα ανασκαμμένα κεραμικά αλλά και μεταλευτικά εργαστήρια και τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, κυρίως από ευτελή υλικά, πηλό,μέταλλο, οστό. Σε ειδική προθήκη επιχειρείται να δοθεί μία εικόνα της βιβλικής καταστροφής της πόλης από το σεισμό του 365 μ.Χ.


Αίθουσα 7 : 

Παρουσιάζονται τα νεκροταφεία της πόλης, μέσα από τις μέχρι τώρα ανασκαφές. Εκτίθονται κτερίσματα από τάφους της πρώιμης περιόδου της Κισάμου (γυναικεία ταφή του 4ου αι. π.Χ.), της ρωμαιοκρατίας, όπου ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των ταφικών ευρημάτων, καθώς και των παλαιοχριστιανικών χρόνων. 
 
Εκτίθενται επίσης κοσμήματα από πολύτιμα υλικά, που αοτελούν κυρίως κτερίσματα τάφων.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 01.11.2007 έως 31.03.2008 08:30-15:00 Μονή βάρδια
Θερινό: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη έως Κυριακή 8:30 έως 15:00

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1

ΠΗΓΗ: http://www.xania.net/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........