«Να δοθεί άμεση λύση στο καθεστώς εργασίας των εργατών γης των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα», ζητάει ο Μανόλης Χνάρης

 «Να δοθεί άμεση λύση στο καθεστώς εργασίας των εργατών γης των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα», ζητάει ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης.


Ο κ. Χνάρης κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή, την οποία συνυπογράφει, όπως ανέφερε και ο Βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της παράταξης, Γεώργιος Μουλκιώτης, μέσω της οποίας διαμαρτύρεται για το καθεστώς ασφάλισης των εργατών γης στον πρωτογενή τομέα. Τα μέλη της ¨Ενωσης Φυτωριούχων διαμαρτύρονται μετά από λανθασμένη ερμηνεία του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με αναδρομική εφαρμογή από 01/01/2017 οι δραστηριότητες τους χαρακτηρίζονται ως παρανομούσες με το αιτιολογικό ότι, οι συναλλαγές εργοσήμου ΟΓΑ ως τρόπος πληρωμής των εργατών γης που έχουν απασχολήσει από τότε θεωρούνται συνολικά μη σύννομες, καθώς κρίθηκε ότι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.
Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω επιστολή: «Από την 1-1-2017 έως και σήμερα ο ΕΦΚΑ αποδέχεται κανονικά την ασφάλιση των εργατών γης, που εργάζονται για λογαριασμό μας στις αγροτικές εργασίες, με μία εξαίρεση στην ΑΡΤΑ, όπου ο τοπικός ΕΦΚΑ εδώ και κάποιους μήνες αρνείται να ασφαλίσει τους εργάτες γης σε συγκεκριμένους αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα» με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε 3 αγροτικές επιχειρήσεις στον ίδιο νομό.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, επικρίνοντας την ερμηνεία που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ τα μέλη της Ένωσης Φυτωριούχων αναφέρουν: «…ότι το καθεστώς του εργοσήμου είχε αρκετά κενά και «παραθυράκια» για μη σύννομες διαδικασίες… ότι το καθεστώς του εργοσήμου με το 10% των κρατήσεων δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργατών γης … ότι με την ύπαρξη του εργοσήμου γίνεται πολύ δύσκολη η εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες, γιατί υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες ερμηνείες όσον αφορά τις δραστηριότητες, τους πίνακες προσωπικού, τον στεγαζόμενο χώρο, τα θερμοκήπια κ.α….ότι υπάρχει διοικητική αρρυθμία».

Με βάση τα παραπάνω ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στηρίζει τις προτάσεις της Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη: Να δημιουργηθεί ξεκάθαρο ασφαλιστικό πλαίσιο με το οποίο δεν θα μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από τους κατά τόπους ΕΦΚΑ. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση για αναδρομικότητα σε κάτι τόσο συγκεχυμένο με τόσο πολλά κενά, και διοικητικές αρρυθμίες. Χρειάζεται να λάβει η διοικήση και το κράτος σοβαρά υπόψιν την απίστευτα μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που θα επιφέρει αντίστοιχες αυξήσεις στα τρόφιμα. Οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 30-40% στο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται επίσης, να γνωρίζει ξεκάθαρα όλος ο πρωτογενής τομέας με συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία (π.χ. 01/01/2026), το νέο καθεστώς ασφάλισης των εργατικών χεριών, που θα επιφέρει πολύ σοβαρές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων".Ο κ. Χνάρης χαρακτηρίζει τα αιτήματα ως δίκαια και ζητάει την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........