Τα «Βαπόρια» της Σύρου με τα αρχοντικά καπετανόσπιτα

 Πρόκειται ίσως για την πιο αριστοκρατική συνοικία των Κυκλάδων με νεοκλασικά και αρχοντικά κτίρια να ξεπροβάλλουν μέσα από γραφικά στενά δρομάκια. Τα «Βαπόρια» βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του λιμανιού της Σύρου, στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Τα αρχοντικά καπετανόσπιτα είναι χτισμένα στην άκρη των βράχων με το Αιγαίο Πέλαγο...Ο τρόπος με το οποίο χτίστηκαν τα κάνει να μοιάζουν με καράβια, γεγονός που οδήγησε στην ονομασία “Βαπόρια”. ...


Η συνοικία αυτή δημιουργήθηκε από εύπορους πρόσφυγες από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο και την Κρήτη, οι οποίοι ήρθαν στη Σύρο μετά την καταστροφή της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. 


Κατά τον 190 αιώνα ήταν η πιο αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Εκεί ζούσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ερμούπολης. Πετρίτσης και Καραγιαννάκης , Κεχαγιάς, Μεταξάς και Οικονόμου, Λαδόπουλος και Πάικος είναι μερικά μόνον από τα πιο γνωστά ονόματα των οικογενειών που έζησαν στα «Βαπόρια». 


Τα σπίτια της περιοχής ανήκουν σε τρεις γενιές, ενώ από την πρώτη γενιά που φτάνει μέχρι το 1840 περίπου, ελάχιστα διασώζονται μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στις βραχώδεις ακτές τις συνοικίας “Βαπόρια”, σχηματίζονται μικρές παραλίες για κολύμπι στο “αστικό” περιβάλλον του νησιού. Μια τέτοια παραλία είναι τα «Αστέρια». Ξεχάστε όμως άμμο και ομπρέλες. Αυτή η παραλία διαθέτει πλατφόρμα για βουτιές και υπάρχει ακόμη μια σκάλα μέσα στο νερό για τους κολυμβητές.
ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........