Στην προβολή της ταινίας «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

 Μέχρι 15 Ιουνίου η έκθεση επιλεγμένου υλικού του περιοδικού ΑΜΦΙ στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» που διοργάνωσε η Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας «Το Κομμένο Μπεντένι» στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού παρακολούθησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άση Λυγερού.


Η ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρακολουθεί μέσα από μαρτυρίες και αρχειακό υλικό την ιστορία του πρώτου ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) από την ίδρυση του το 1976 μέχρι και το 1990, και παράλληλα, την πορεία του ιστορικού περιοδικού ΑΜΦΙ που ήταν δημιούργημα του ΑΚΟΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι το Κίνημα διεκδίκησε και διέδωσε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της αυτοδιάθεσης, της αυτοπραγμάτωσης και αποτελεί κεφάλαιο την κοινωνικής ιστορίας σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα να κατοχυρωθούν. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός: «Τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών ζητημάτων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής και αυτό αποδεικνύεται με πράξεις που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Το Κομμένο Μπεντένι είναι συνομιλητής της Δημοτικής Αρχής και θέλουμε να ακούσουμε πρακτικές για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη δημόσια ζωή, για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε όλοι στην πόλη, για την εκπαίδευση μας, για όλα αυτά τα οποία μας φέρνουν σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο αξιοπρέπειας για όλους τους ανθρώπους.».


Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας, ο σκηνοθέτης Ιωσήφ Βαρδάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα που τον ώθησαν στη δημιουργία της, το Μαράτσι Σαρρή παρουσίασε μέρος της έρευνας του πάνω στο περιοδικό Αμφί και στο ΑΚΟΕ, και επίσης ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη θεματική της ταινίας και την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα.


Σημειώνεται ότι στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού εκτίθεται επιλεγμένο υλικό του περιοδικού ΑΜΦΙ μέχρι τις 15 Ιουνίου κάθε απόγευμα τις ώρες 17:00-20:00.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........