ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και οι ιππότες της ανακύκλωσης της Θεοδοσίας Αργυράκη-Ασαργιωτάκη

 Χαμογελαστός και ηλιοχρωματιστός, σαν ευγενής ιππότης σημαιοφόρος του ήλιου με την λαμπερή καλοκαιρινή του φορεσιά πρόβαλε ο Ιούνης μήνας, πρώτος υιός του καλοκαιριού! Και σαν κερασάρης που είναι, με κέρασε γλυκά κεράσια και εγώ τον φίλεψα ένα βιβλίο χάρτινο και ταπεινό, αλλά δώρο ιπποτικό και διαλεχτό!


Οι ευγενείς ιππότες της ανακύκλωσης, χαμογέλασαν ιπποτικά με νόημα, έκαναν την ευγενική τους υπόκλιση και είπαν χαριτωμένα, αλλά και με τη ανάλογη σοβαρότητα! __Δεν είναι τυχαίο που καλωσορίσαμε τον Ιούνη μήνα που γιορτάζει το περιβάλλον! Και αλήθεια ήταν τόσο καλά διαβασμένοι και ενημερωμένοι για το θέμα οι ευγενείς ιππότες μου, που ανέφεραν με το νι και με το σίγμα, όλα τα σχετικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ότι:


Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και είναι μια πρόκληση και πρόσκληση της κοινωνίας για ευαισθητοποίηση, ενδιαφέρον και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 



Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974 ως ένα κίνητρο, μια προτροπή, μια υπενθύμιση στον κόσμο, σε θέματα όπως είναι η προστασία της φύσης, η βιώσιμη κατανάλωση, τα μέτρα για τον υπαρκτό και σοβαρό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, την πράσινη οικολογία, την προστασία της άγριας φύσης και πολλά- πολλά άλλα ακόμα.


Στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες κάθε χρόνο. Δυναμικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διάσημα πρόσωπα με ενδιαφέρον για το περιβάλλον που υποστηρίζουν τον αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία.


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ιδρύθηκε ως θεσμός το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη, την πρώτη μέρα της διάσκεψης της Στοκχόλμης για το ανθρώπινο περιβάλλον. Από το 1974, εορτάζεται κάθε χρόνο και για πέντε περίπου δεκαετίες, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, υποστηρίζει τις δράσεις και οδηγεί στις θετικές αλλαγές. Το 1987 ξεκίνησε η ανάθεση της θέσης του οικοδεσπότη σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο. Για το 2024 οικοδεσπότης θα είναι η Μολδαβία, η όμορφη χώρα με το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιβάλλον.


Αυτά όλα τα τυπικά ενημερωτικά είπαν “Οι ευγενείς ιππότες της ανακύκλωσης και πιο μεγάλη αλήθεια δεν γίνεται. Το ενδιαφέρον μου για το περιβάλλον ήταν η αφορμή να κάνουν την λογοτεχνική και εικαστική παρουσία τους και ο λόγος ότι πιστεύουν απόλυτα ότι η ανακύκλωση θα βοηθήσει να είναι καθαρή η φύση και ότι την περιβάλει!


Αν όλα τα υλικά που αρχικά μας είναι χρήσιμα, όπως το χαρτί, το μέταλλο, το γυαλί, η μπαταρία, το ύφασμα, το λάδι, αλλά στην πορεία δεν είναι, αν ανακυκλωθούν και ξαναχρησιμοποιηθούν, προστατεύουμε το περιβάλλον απο τη μόλυνση και υπάρχει σεβασμός στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, όπως είναι το χαρτί που γίνεται από τα δέντρα και γενικότερα, είναι πολύ σημαντικό για τη φύση, τη ζωή, τα παιδιά, τον άνθρωπο!


Όλα αυτά τα σημαντικά για τη φύση και ότι την περιβάλει, οι ευγενείς ιππότες μου, θέλουν να τα μοιραστούν με όλα τα παιδιά του κόσμου κι εγώ φυσικά δεν τους χάλασα το χατίρι, τους έδωσα λόγο, σχήμα και ρόλους και είναι πανέτοιμοι με τον σημαιοφόρο πρωτεργάτη ιππότη τους να ξεκινήσουν τον ευγενή αγώνα, να σώσουν τον πλανήτη γη.


Το βιβλίο μου “Οι ευγενείς ιππότες της ανακύκλωσης” είναι ιδιωτική έκδοση και η πρόταση μου είναι ανοιχτή, εθελοντική και δωρεάν, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον! Ευχαρίστως, όπως κάνω εδώ και χρόνια, θα είναι χαρά μου να το παρουσιάσω προσωπικά! Και βεβαίως η γραφή του έργου είναι δομημένη θεατρικά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και θεατρική εικαστική δράση, παράσταση!


Το 2023 είχα τη χαρά να το παρουσιάσω, ανέκδοτο ακόμα, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τους εκπαιδευόμενους του συλλόγου η Ροδαυγή, και το 2024 γαι την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο πάρκο Γεωργιάδη, που έχω τη χαρά της δωρεάν εθελοντικής εκπαίδευσης της ομάδας, οι βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής, μέσω τέχνης, art therapy.


Με θέμα το περιβάλλον και την προστασία του, κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία μου, Ένα αλλιώτικο δέντρο” “Οι πειρατές με το χάρτινο καράβι και ο σπάνιος θησαυρός” και “Ο τετράγωνος γίγαντας”

Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη

Mail:theod_arg@yahoo.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........