Στην Ελλάδα ζεις, άρα σε κάθε τραπέζι που θα κάνεις ή θα πας, θα υπάρχουν φαγητά που άνετα θα μπορούσαν να θρέψουν έναν ολόκληρο λόχο. Μοιραία, στο τέλος της βραδιάς έχουν μείνει πολλά πράγματα στα πιάτα. Προφανώς και δεν σκας (τι είσαι; Κανένας πρωτάρης;) και τα βάζεις στο ψυγείο.
Έχεις κάνει ένα λάθος που μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά. Παραδείγματα βακτηριακών, παρασιτικών και ιογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από τρόφιμα περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα («δημιουργεί» πυρετό, κοιλόπονο και διάρροια από μισή έως 3 ημέρες μετά τη μόλυνση), το τοξόπλασμα (είναι επικίνδυνο για τις εγκύους), τη λυστέρια (τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης -πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και μυικοί πόνοι), το νοροϊό (προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια και στομαχικές κράμπες) και το κωλοβακτηρίδιο (δίνει πόνο στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία, αδιάλειπτη κόπωση και πυρετό).
Τα περισσότερα αποφάγια μπορούν να κρατήσουν για 3 με 4 ημέρες, εφόσον συσκευαστούν και τοποθετηθούν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που βγήκαν από τη φωτιά, σε αεροστεγή σκεύη. Προφανώς υπάρχουν και τρόφιμα που «αντέχουν» λιγότερο. Τα αποκάλυψαν ειδικοί τροφίμων, στην Daily Mail.
Πριν σου πω τι πρέπει να προσέχεις, θα σου πω ποια φαγητά είναι καλύτερα την επομένη της παρασκευής τους. Δηλαδή, απογειώνονται αφού τα ζεστάνουμε. Ξεπερνάω την πίτσα (που όλοι ξέρουμε πόσο καλύτερη είναι την επομένη, με τους ειδικούς να συστήνουν το ζέσταμα σε τηγάνι) και πάω στο τσίλι. Αυτό που περιλαμβάνει φασόλια, κρέας και λαχανικά. Το βγάζεις από το ψυγείο (όπου τα υλικά έχουν ενωθεί καλύτερα), βάζεις λίγο τριμμένο τυρί και είναι έτοιμο.
Άλλο παράδειγμα είναι τα μακαρόνια με κρέας/κιμά. Η σάλτσα απορροφάται καλύτερα από το ζυμαρικό, άρα κάθε μπουκιά γίνεται πιο απολαυστική. Το αποτέλεσμα βέβαια, έχει να κάνει με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να ξαναζεστάνουμε το πιάτο. Απόφυγε το φούρνο μικροκυμάτων και προτίμησε το τηγάνι που θα το βάλεις στο μάτι της κουζίνας, με ελάχιστο νερό -που θα αναζωογονήσει τους χυμούς της ντομάτας.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα λαζάνια και τα όσπρια: απορροφούν περισσότερο ό,τι έχουμε βάλει στη σάλτσα, άρα η γεύση αποκτά μεγαλύτερο «βάθος». Στην περίπτωση των οσπρίων, το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα καλύτερο, αν στο ξαναζέσταμα προσθέσουμε κομματάκια καπνιστού κρέατος.
Γενικά κράτα πως ό,τι κρέας ψήνεις πολλές ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία διασπά αργά το κολλαγόνο και έτσι αυτό που τρως γίνεται πιο τρυφερό. Αν είναι σε σάλτσα, αυτή ενσωματώνεται καλύτερα κάθε ώρα που περνάει.
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως
Ειδικοί τροφίμων αποκάλυψαν ποια είναι τα τρόφιμα που χρειάζονται μόλις μια ημέρα για να αλλοιωθούν και να αναπτύξουν βακτήρια που μας προσφέρουν αχρείαστες συγκινήσεις.
Βραστά αυγά
Αν θέλουμε να κρατήσουν περισσότερο από μια ημέρα, δεν τα ξεφλουδίζουμε. Τα κελύφη λειτουργούν ως προστατευτική επίστρωση για την αποτροπή βακτηρίων. Η λυστέρια (συνδέεται και με το μη παστεριωμένο γάλα, τα μαλακά τυριά και τα προϊόντα με βάση το κρέας) έχει αποδειχθεί ότι εισβάλλει στα βραστά αυγά που έχουν ξεφλουδιστεί. Οι εξπέρ συστήνουν μετά το βράσιμο, να κρυώνουμε τα αυγά σε νερό με πάγο και έπειτα να τα βάζουμε στο ψυγείο εντός δίωρου. Εκεί μπορούν να αντέξουν για περίπου μια εβδομάδα.
Τον κιμά πρέπει να τον μαγειρεύουμε καλά, ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία της άλεσης. Μετά, κρατάει το πολύ έως δύο ημέρες στο ψυγείο. Το υψηλό επίπεδο υγρασίας καθιστά πιο πιθανό να προσελκύει βακτήρια μόλις κρυώσει. Εκτός από τη σαλμονέλα, ο κιμάς είναι επίσης hot spot για το E. Coli.
Τα περισσότερα κολοβακτηρίδια, που βρίσκονται συνήθως στα έντερα ζώων όπως βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα και ελάφια είναι αβλαβή. Μερικά όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.
Ωμό Κοτόπουλο
Αν αγόρασες προ ημερών κοτόπουλο, αλλά το ξέχασες στο ψυγείο, πέτα το. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μόνο για μία έως δύο ημέρες πριν χαλάσει. Στην κατάψυξη διατηρείται και για 9 μήνες. Αφότου μαγειρευτεί, χαλάει έπειτα από τέσσερις ημέρες. Τα πουλερικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη σαλμονέλα επειδή είναι λιγότερο πυκνά από τα κόκκινα κρέατα όπως το βόειο κρέας, καθιστώντας ευκολότερο τα βακτήρια να εισχωρήσουν. Το ξέπλυμα δεν εξαλείφει τα βακτήρια.
Μαγειρεμένο Ρύζι
Στο ράφι το κρατάς για μήνες. Αφότου το μαγειρέψεις όμως, μπορείς να το βάλεις μόνο μια ημέρα στο ψυγείο. Μετά χαλάει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επιρρεπές στο βακτήριο που σχηματίζει σπόρους Bacillus cereus, το οποίο βρίσκεται συνήθως σε ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα (πατάτες, μπιζέλια, φασόλια και ορισμένα μπαχαρικά).
Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια, επομένως αν αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να παράγουν σημαντική ποσότητα τοξίνης. Ο Bacillus cereus προκαλεί εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.
https://www.oneman.gr/
Ένα κρητικό τραγούδι για τα θύματα της ασφάλτου με την υπογραφή του διοικητή της Τροχαίας Ηρακλείου
CrediaBank: Το πρώτο κατάστημα Νέας Εμπειρίας στην Κρήτη ανοίγει τις πόρτες του στο Ηράκλειο
«ΧΑΝΙΑmas»: Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και Χριστουγεννιάτικο Πάρκο για μικρούς & μεγάλους γιορτάζει τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά ο Δήμος Χανίων
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού - 9,3 εκατ. πολίτες τον διαθέτουν πλέον
ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 7,2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο 2025 - Κάτω από 3,9 εκατ. οι οφειλέτες
Ποια ζητήματα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα για το δημογραφικό - Ο Α. Αλεξόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών
Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025: 1ο και 3ο βραβείο για φοιτητικές ομάδες στο Hackathon Καινοτομίας
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης - Για το παλιό δημόσιο ΚΤΕΟ στο Ηράκλειο

Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Όταν ληγμένα χάπια και κάψουλες γίνονται ζωντανά έργα τέχνης στο Νοσοκομείο και σε Φαρμακεία του Ρεθύμνου
Οι κύριες λίμνες της Κρήτης
Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές
Το Σανατόριο Η Φυματιολογική Κλινική Του Μανδαλένιου Στα Σπήλια Ηρακλείου "Αγία Ειρήνη"
Οι Ανασκελάδες Τα Κακά Πνεύματα, Δαιμονικά Και Συγγενείς Του Διαόλου
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου
Οι Μουρνιές του δήμου Ιεράπετρας
Επίεσκεψη στο χωριό Αντισκάρι του Δήμου Φαιστού
Το χωριό Κάμποι του δήμου Χανίων
Το χωριό Κανδήλα του δήμου Γόρτυνας
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Λαμία πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
Η Λιβαδειά ή Λεβαδειά (παλαιότερα) ή Λεβάδεια (αρχαία ονομασία) η πόλη της Στερεάς Ελλάδας
Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας
Τα Βάρβαρα Ο Χυλός Που Ετοιμάζουν Οι Πιστοί Την Παραμονή Της Αγίας Βαρβάρας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου