Προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες».

 Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας προβάλλεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος» (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας) η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες». 


H ταινία, συμπαραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου «Λυχνοστάτης» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Μουσείου, έχει ήδη διακριθεί με 2 αργυρά βραβεία στα Διεθνή Φεστιβάλ ΑVICOM (Boυδαπέστη 2021) και SPOTLIGHT Documentary (Ατλάντα 2022) ενώ έχει προβληθεί πέρυσι και στα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ARCHEOFILM Φλωρεντίας και Χανίων.



Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους διοργανώνεται στην Καλαμάτα από 27 έως 30 Ιανουαρίου του 2023 και περιλαμβάνει 90 ταινίες, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζοντας έτσι τη μακρά παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.


Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία «Πεταλούδες στον ουρανό» μιλούν για τη μαντινάδα ως ποιητική φόρμα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας και μετάδοσής της, οι γνωστοί ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, τραγουδιστές και μαντιναδολόγοι : 

Eρατ. Καψωμένος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργ. Μαρκάκης, Κωστ. Λαγουδιανάκης και Αριστ. Χαιρέτης (Γιαλαύτης). Η ταινία - που έχει διάρκεια 16’ - ενσωματώνει και αποσπάσματα από προγενέστερες ταινίες των Μ. Ταξειδαράκη, Κ. Χαριτάκη και Στ. Ψυλλάκη, ενώ παράλληλα αποτελεί συνοδευτικό υλικό του φακέλου για τη μαντινάδα που έχει συνταχθεί από το Μουσείο και έχει υποβληθεί φέτος για εγγραφή στον εθνικό κατάλογο άυλης κληρονομιάς.

Το trailer της ταινίας είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στο σύνδεσμο : https://vimeo.com/489312023, ενώ ολόκληρη η ταινία (για λίγες μέρες) στο σύνδεσμο του Φεστιβάλ: https://peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/events-list/educational_doc/345


«Πεταλούδες στον Ουρανό:

Οι κρητικές μαντινάδες»

Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαρκάκης

1. Πως και γιατί ασχοληθήκατε με το θέμα την ταινίας;

Πολλά χρόνια μ’ ενδιέφερε η τέχνη και η τεχνική της μαντινάδας, η ιδιοσυστασία της ως ποιητικό είδος που ενδημεί στην Κρήτη. Θέλησα λοιπόν να δημιουργήσω ένα ντοκιμαντέρ που να τεκμηριώνει οπτικά την μαντινάδα του ποιητή Κωστή Φραγκούλη:


«H μαντινάδα η καλή δε χτίζεται όπως λάχει

πέτρα και χώμα και νερό τση Κρήτης πρέπει νάχει».

Το 2020 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» ανέλαβε την πρωτοβουλία για εγγραφή της μαντινάδας στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ντοκιμαντέρ λοιπόν αυτό λειτουργεί και ως συνοδευτικό υλικό τεκμηρίωσης και ενίσχυσης της προσπάθειας αυτής με την οποία συντάσσονται αρκετοί πολιτιστικοί φορείς της Κρήτης.

2. Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με την Κρήτη και τις μαντινάδες;

Γεννήθηκα στην Κρήτη και ζω στο Ηράκλειο για σχεδόν 50 χρόνια. Κάθε μέρα που περνά απομακρύνομαι από την πατρίδα μου αλλά ταυτόχρονα κάθε μέρα την ανακαλύπτω όλο και πιο πολύ μέσα μου. Αγαπώ την ποίηση – έχω εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές – και η μαντινάδα με τον προφορικό και ακαριαίο χαρακτήρα της με γοητεύει ιδιαίτερα.

3. Υπήρχαν δυσκολίες στα γυρίσματα και πως τα αντιμετωπίσατε;

Στα γυρίσματα δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες. Το πιο δύσκολο στάδιο ήταν στην αρχή με την οργάνωση της παραγωγής, όπου απαιτούνταν να γίνουν επικοινωνίες με διάφορους φορείς και συντελεστές.

4. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η διατήρηση της μαντινάδας και η διάδοσή της στους νέους;

Η αξία της μαντινάδας για μένα προσωπικά φαίνεται και από την περίπτωση του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», το οποίο κατόπιν δικού μου σχεδιασμού έχει προβεί στον υπομνηματισμό των εκθεμάτων του με μαντινάδες. Συγκεκριμένα, όλη η μουσειακή εμπειρία βασίζεται στο μονοπάτι της λαϊκής ποίησης που έχει δημιουργηθεί με μαντινάδες και προφορικές αφηγήσεις τις οποίες ακούν οι επισκέπτες με τη χρήση συσκευών ακουστικής ξενάγησης.

Η διάδοση της μαντινάδας στους νέους μέσα από τη διδασκαλία – εκτός διδακτέας ύλης- στα δημοτικά σχολεία που κάνουν ορισμένοι δάσκαλοι και βέβαια μέσω της κρητικής μουσικής είναι πολύ σημαντική. Μόνον έτσι θα διατηρήσουν οι νέοι το τοπικό ιδίωμα και θα μάθουν να εκφράζονται όχι μόνο συνοπτικά και ελλειπτικά –κάτι που κάνουν ούτως ή άλλως- αλλά και περιεκτικά και με ποιητικό κριτήριο.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........