Δήμος Χερσονήσου και ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας πρωτοπορούν σε περιβαλλοντικές στρατηγικές στο μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων

 Ο Δήμος Χερσονήσου και ο ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας υλοποιούν καινοτόμα project με ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα, αναπτύσσουν περιβαλλοντικές στρατηγικές που απαντούν στις ανάγκες του μέλλοντος και πρωτοπορούν στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.


Ο Δήμος Χερσονήσου γυρίζει σελίδα στον τομέα της διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων δρομολογώντας οραματικές παρεμβάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας έλαβε τρία βραβεία στη διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση Verde.tec που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο Παιανίας.


Ø Το πρώτο βραβείο αφορά στη Μονάδα Αεριοποίησης Λυματολάσπης με εξασφαλισμένες πιστώσεις 4.800.000 ευρώ,

Ø Το δεύτερο βραβείο αφορά στο ερευνητικό έργο Pay As You στο Δήμο Χερσονήσου.

Ø Το τρίτο βραβείο αφορά στην ανάπτυξη συστήματος βιοαποβλήτων στο Δήμο Χερσονήσου με εξασφαλισμένες πιστώσεις 1.200.000 ευρώ.

«Πρόκειται για το επιστέγασμα και την αναγνώριση της περιβαλλοντικής στρατηγικής και των πράσινων πολιτικών που υλοποιούν ο Δήμος Χερσονήσου και ο ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ο οποίος παρέλαβε τα βραβεία.

Στο επίκεντρο της έκθεσης Verde.tec βρέθηκαν οι «Πράσινες» Τεχνολογίες, η Κυκλική Οικονομία και οι Smart Cities με τους εκθέτες να παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.


«Η στρατηγική μας στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις και έχει επίκεντρο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Σέγκος και πρόσθεσε : «Πρόκειται για έργα με ισχυρή και πολύπλευρη αναπτυξιακή δυναμική που απαντούν σε προβλήματα του σήμερα και τις ανάγκες του μέλλοντος. Ο Δήμος Χερσονήσου εξασφαλίζει ποιοτικότερους δείκτες προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων»

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

1. Κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύος

Το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος σχεδιάζεται για ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 2.700 τόνων της βιολογικής ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλίων, Χερσονήσου, Αρκαλοχωρίου και μελλοντικά των οικισμών Καρτερού, Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανού Κάμπου. Θα κατασκευαστεί στον χώρο του υφιστάμενου και εν λειτουργία ΧΥΤΑ Χερσονήσου και φορέας του έργου θα είναι ο ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Θα καταλαμβάνει περίπου 4 στρέμματα και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα αεριοποίησης.


Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν:

Ø Μονάδα ηλιακής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος των ΕΕΛ (Δήμου Χερσονήσου και Δήμου Μινώα Πεδιάδας) που στόχο έχει την μείωση της υγρασίας της ιλύος σε ποσοστά μεγαλύτερα από 85% σε ξηρή ουσία. Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης καταλαμβάνει περίπου 1,28 στρέμματα και θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

Ø 2. Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης της ξηραμένης ιλύος για παραγωγή ενέργειας και θερμότητας τα οποία διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της εγκατάστασης και την υποβοήθηση της ηλιακής ξήρανσης.

2. Σύστημα Pay As You Throw (Πληρώνω όσο πετάω)

Επιδίωξη του Δήμου Χερσονήσου είναι να αντιμετωπίσει τη διαφορά μεταξύ πραγματικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και των δημοτικών τελών που πληρώνει μια ξενοδοχειακή μονάδα.


Ο σχεδιασμός ενός συστήματος Pay As YouThrow, είναι σύνθετος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν κάποια σενάρια χρέωσης, καθώς και λειτουργίας και με βάση τα αποτελέσματα αυτά να παραχθούν κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός αναλυτικότερου συστήματος που θα εφαρμοστεί στο Δήμο Χερσονήσου.

Η ανάπτυξη αυτών των βασικών εργαλείων για το Δήμο Χερσονήσου είναι το κεντρικό αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου.


Προκειμένου να αξιολογηθεί η παραπάνω πρόταση, εφαρμόζεται πιλοτική καταγραφής της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Χερσονήσου.

3. Σύστημα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μια από τις πιο βασικές συνιστώσες του συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ορθολογικής και βιώσιμης προσέγγισης στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, κατ’ αντιστοιχία με τους στόχους και τις υποχρεώσεις, που τίθενται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία καθώς επίσης και τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.


Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν, θα συμβάλλουν στην εκτροπή και την ανάκτηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, για την περαιτέρω εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........