"Ημέρες Παραμυθιών" στο Δημοτικό Ωδείο Δήμου Χερσονήσου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου με ελεύθερη είσοδο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

"Ημέρες Παραμυθιών" στο Δημοτικό Ωδείο Δήμου Χερσονήσου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου με ελεύθερη είσοδο

 Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.) διοργανώνει τέσσερις (4) μουσικοεκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με ελεύθερη είσοδο στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Χερσονήσου με στόχο να γνωρίσουν από κοντά το νεοσύστατο Ωδείο και τα μουσικά όργανα που διδάσκονται σε αυτό.


Οι μικροί μας φίλοι που θα συμμετέχουν στις “Ημέρες Παραμυθιών” θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή βιωματικά με τη μουσική μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη μαγειρική.



Ο κύκλος των μουσικoεκπαιδευτικών δράσεων “Ημέρες Παραμυθιών” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου, κάθε Παρασκευή, από 10 Μαρτίου έως και 31 Μαρτίου, ώρες 18:00 - 19:30, στον χώρο του Δημοτικού Ωδείου επί της οδού Γιαμπουδάκη 7, στον Λιμένα Χερσονήσου.


Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων:

1. Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023: Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη, μετά μουσικής.

Διαδραστική αφήγηση μετά μουσικής του βιβλίου “Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη”.

Παρέα με τα παιδιά θα ζωντανέψουμε μία από τις παραμυθοσυνταγές του βιβλίου και συγκεκριμένα την ιστορία “Τα μπισκότα του σεφ”. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα θεατρικό - διαδραστικό παιχνίδι με στόχο να γνωρίσουν τη μαγειρική τέχνη.

Παράλληλα, θα γίνονται μουσικές αναφορές καθώς ο ήρωας του βιβλίου, ο Πάρης, σκαρώνει στιχάκια και μαγειρεύει με μουσική υπόκρουση τα μουσικά όργανα του Ωδείου, που του δίνουν ρυθμό.

Οργάνωση - Εμψύχωση: Ελένη Κατσούλη, νηπιαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργός του kids food blog “Little Hands”.


2. Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023: O Σιγανός…ένα σκιάχτρο με ψυχή!

Αφήγηση του παραμυθιού “Ο Σιγανός…ένα σκιάχτρο με ψυχή!” με την Ελένη Μπετεινάκη, η οποία μας “ταξιδεύει” με τη ζεστή φωνή και τις υπέροχες κούκλες της.

Ο Σιγανός είναι το σκιάχτρο που ζει στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Σπάνια μιλάει…Μόνη του παρέα ο Ανέστης, ο σπουργίτης, κι ένα βιβλίο ποίησης που το διαβάζει συνεχώς. Αποφασίζει μια νύχτα να ακολουθήσει το όνειρό του χωρίς να σκεφτεί κινδύνους και απώλειες! Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, μα πιο πολύ τη θάλασσα. Το περιβόλι αναστατώνεται στα ξαφνικά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί κινδυνεύουν πια απ’ τον καθένα κι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμη ήταν η δουλειά του Σιγανού…


Όλοι θα μπλεχτούν σε περιπέτειες και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει! Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, τις «συγγνώμες» και τα «ευχαριστώ»…Για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τη συγγραφέα σχετικά με τη δημιουργία μιας ιστορίας: πώς γεννιέται ο σπόρος ενός παραμυθιού, τι χρειάζεται κανείς για να αποτυπώσει τις ιδέες του στο χαρτί και πώς προκύπτει η εικονογράφηση ενός βιβλίου.

Επιπλέον θα φτιάξουν χειροτεχνίες, θα συνθέσουν μια μελωδία και θα τραγουδήσουν στίχους εμπνευσμένους από το βιβλίο με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Δραστηριότητα: Έχουμε σχεδιάσει το καπέλο του Σιγανού σε χαρτί κανσόν. Τα παιδιά ζωγραφίζουν πάνω του ένα όνειρό τους και το διακοσμούν.

Αφήγηση παραμυθιού - παρουσίαση: Ελένη Μπετεινάκη, νηπιαγωγός, συγγραφέας.


3. Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023: Με ένα κόκκινο κουμπί…

Αφήγηση του παραμυθιού “Με ένα κόκκινο κουμπί.” με την Ελένη Μπετεινάκη, η οποία μας “ταξιδεύει” με τη ζεστή φωνή και τις υπέροχες κούκλες της.

Ο Ασίντ είναι ένα παιδί πρόσφυγας. Όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα του, αρχίζει να φοβάται κι ας είναι ατρόμητος (Ασίντ σημαίνει λιοντάρι). Μια νύχτα,

φεύγει εντελώς μόνος και η βάρκα που τον μεταφέρει τον αφήνει σ' ένα νησί. Θα βρεθεί σε μια ακτή με μόνη συντροφιά του ένα κόκκινο κουμπί με δυο τρύπες που γίνεται φίλος του, παιχνίδι, παρέα του και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε ό,τι του λείπει, ό,τι αγαπά, ό,τι χρειάζεται. Εκεί έρχεται συχνά κι ένα θαλασσοπούλι κατάμαυρο, με ράμφος παράξενο και μακρύ. 


Είναι ο Αριστοτέλης ο θαλασσοκόρακας. Ώσπου ξαφνικά, ένα πρωί ο Ασίντ χάνει το κουμπί του. Μια ιστορία που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προσφύγων. Επίσης θα τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν έννοιες όπως πόλεμος, μετανάστης, πρόσφυγας. Θα νιώσουν και θα αντιληφθούν πως όλα τα πλάσματα της γης χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, οικογένεια και φίλους.


Δραστηριότητα: Πάνω σε ένα ορθογώνιο χαρτί υπάρχει ένα κόκκινο κουμπί. Το ζωντανεύουμε σε ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον καθένα αν ήταν το μοναδικό πράγμα που θα είχε μαζί του, συνθέτοντας μια μελωδία και συνοδεύοντάς τη με μουσικά όργανα.

Αφήγηση παραμυθιού - παρουσίαση: Ελένη Μπετεινάκη, νηπιαγωγός, συγγραφέας.


4. Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023: Θεατρικό παιχνίδι για τη διατροφή μετά μουσικής.

Μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι τριών (3) φάσεων τα παιδιά θα γνωρίσουν την υγιεινή διατροφή και θα κατανοήσουν γιατί θα πρέπει να υιοθετήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Τραγουδώντας και παίζοντας μουσικά όργανα θα δημιουργήσουν μια αναμνηστική κατασκευή.


Οργάνωση - Εμψύχωση: Ελένη Κατσούλη, νηπιαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργός του kids food blog “Little Hands” και Μαριάννα Κελαράκη, βρεφονηπιοκόμος, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Υπενθυμίζουμε στους γονείς/κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή καθημερινά στο τηλέφωνο: 2810-332138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00-14:00) ή ηλεκτρονικά στο: koinofelis@hersonisos.gr, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού, τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και τις δράσεις στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........