Ομιλία του Νίκου Ψιλάκη και παρουσίαση του βιβλίου «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη»

 Στον ανεκτίμητης αξίας εθιμικό πλούτο της Κρήτης, και όλως ιδιαιτέρως των ανατολικών περιοχών της, είναι αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Σητείας και η Τοπική Κοινότητα Δήμου Σητείας στο Πολύκεντρο το Σάββατο 06 Ιανουαρίου στις 18:00  με την  έναρξη της νέας ελπιδοφόρας δημοτικής περιόδου. 


Σ’ αυτόν ακριβώς τον άυλο πλούτο θα αναφερθεί ο προσκεκλημένος μας κ. Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών, ιστορικών και λαογραφικών έργων.


Στην εκδήλωση, που θα συντονίσει η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη, θα χαιρετήσουν η νέα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Περράκη Βέρα και  ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης με μια σύντομη αναφορά στους λόγους για τους οποίους επέλεξε να αρχίσει τη νέα θητεία στον Δήμο Σητείας εστιάζοντας στον παραδοσιακό μας πολιτισμό.


Ξεκινώντας από τις λησμονημένες και τις φθίνουσες εθιμικές πρακτικές της Ανατολικής Κρήτης ο κ. Ψιλάκης θα επικεντρωθεί στις ιστορικές καταβολές, στα βαθύτερα νοήματά τους, καθώς και στις αναγκαιότητες που οδήγησαν στη δημιουργία και τη διατήρηση των εθίμων αυτών για πολλούς αιώνες. Η ομιλία του θα πλαισιωθεί με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικών τεκμηρίων.


Θα ακολουθήσει παρουσίαση του τόμου «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη - Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» από τον φιλόλογο κ. Γιώργο Δρακωνάκη, επίσης με ταυτόχρονη προβολή επιλεγμένων φωτογραφιών, όλες λήψεις του συγγραφέα που, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, άρχισε πριν από 40 χρόνια τη συστηματική φωτογράφιση, καταγραφή και μελέτη των εθίμων λαϊκής λατρείας. Ο κ. Δρακωνάκης θα αναφερθεί στην αξία του έργου τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλούμενες γενιές.


Παρακαλούνται οι συνδημότες να τιμήσουν με την παρουσία τους την  εκδήλωση.

 


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........