Επίσημη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αντώνη Σανουδάακη

 Οι εκδόσεις «Ταξιδευτής», ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» και η Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου παρουσιάζουν την ποιητική σύνθεση του Αντώνη Σανουδάκη - Σανούδου «Τα άλογα καλπάζουν αχαλίνωτα». Το βιβλίο είναι η τελευταία ποιητική σύνθεση του καθηγητή Ιστορίας, λογοτέχνη και συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη. Έχουν προηγηθεί έντεκα ποιητικές συλλογές και πολλά βιβλία με μαρτυρίες και ιστορικές καταγραφές.


«Τα άλογα καλπάζουν αχαλίνωτα» είναι μια εξαιρετική ποιητική σύνθεση, που αναπτύσσεται σε δεκατρείς ραψωδίες και αντίστοιχες ωδές, στις ενενήντα σελίδες του βιβλίου. Το σχέδιο του εξωφύλλου αλλά και η πλούσια εικονογράφηση εντός του βιβλίου είναι έργο του σημαντικού Ηρακλειώτη ζωγράφου Μανώλη Σαριδάκη. Τη φιλολογική επιμέλεια είχε η φιλόλογος Αθανασία Ψαρουλάκη. Στην πολυσέλιδη αυτή ποιητική του σύνθεση ο Αντώνης Σανουδάκης, όπως σε όλη την ποιητική δημιουργία του, δεν εκφράζεται απλώς ποιητικά. Ταυτόχρονα με το λυρικό στοιχείο, στοχάζεται για να ποιήσει ποίηση, δουλεύοντας με το υποσυνείδητο, σε μια διαλεκτική πορεία περιορισμού του ατομικισμού. Η τεχνοτροπία της ποιητικής του δημιουργίας στηρίζεται στον πρωτότυπο συγκερασμό υπερρεαλισμού και συμβολισμού. 

Στην ποιητική σύνθεσή του «Τα άλογα καλπάζουν αχαλίνωτα», ο Αντώνης Σανουδάκης τριτοπρόσωπα απευθύνεται στη μουσική του απείρου, για να αρχίσει την ποιητική του σύνθεση:


«Ο φτερωτός σκοπός απ’ του απείρου το λαούτο 

θεία παρεμβολή του νοητού στερεώματος

ηχεί την ευδαιμονία του ψιθύρου 

στης μεταφυσικής τον μεθυσμένο αέρα.»

Ο Αντώνης Σανουδάκης έχει δεχθεί, μέχρι σήμερα, για το σύνολο του έργου του, το λογοτεχνικό αλλά και για τη σημαντική προσφορά του στην Ιστορία, αρκετές τιμητικές διακρίσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές και το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου (1993) για τη λογοτεχνική του δημιουργία.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και ιταλικά και έχουν μελοποιηθεί από τον Χριστόδουλο Χάλαρη και τον Μπάμπη Πραματευτάκη. Σημαντικό είναι, επίσης, το Ορατόριο «Φαέθοντος Επιφάνεια», σε μουσική Παναγιώτη Φουρναράκη, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (ισόγειο, Ανδρόγεω 4 ), την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 19.00. Θα το παρουσιάσουν οι Βούλα Επιτροπάκη, νομικός, ποιήτρια, Ζαχαρίας Κατσακός, φιλόλογος, κριτικός Λογοτεχνίας, ποιητής και Μανώλης Πατεδάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Αργυράκης. Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και ποιητής Αντώνης Περαντωνάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........