Ρέθυμνο - Γ. Μαρινάκης: «H αξία του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονικά αναγνωρισμένη»

 «Απ' όλα τα αγαθά που διασφαλίζουν τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, το νερό είναι το πιο πολύτιμο. 


Η επάρκεια ή η έλλειψή του επιδρούν καθοριστικά στην υγεία, την παραγωγή τροφίμων και τη διατροφή, τις οικονομικές δραστηριότητες, την εργασιακή απασχόληση, τις κοινωνικές σχέσεις, τις υποδομές, την εκπαίδευση αλλά και τη συγκρότηση κρατών, τη μετανάστευση, τη παγκόσμια ειρήνη», αναφέρει ο πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α. / Π.Ε.Δ/ Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.


      Στα Χανιά θα πραγματοποιηθούν αύριο οι εργασίες της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης και συγκεκριμένα της 33ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της. 


Σήμερα σε εσπερίδα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας νερού, ο κ. Μαρινάκης στέλνει το μήνυμα προς όλους τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με τη διαχείριση του νερού, πως η αξία του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονικά αναγνωρισμένη. «Η ορθολογική του διαχείριση, εντούτοις, είναι διαρκώς υπό διαπραγμάτευση. Μια πρόκληση, με απειλητικές διαστάσεις την οποία καλείται - με τραγική καθυστέρηση- να αντιμετωπίσει ο πλανήτης συνολικά και αποτελεσματικά. Η πρώιμη έλευση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία η επιστήμη μας είχε εγκαίρως προετοιμάσει, καταδεικνύει διαρκώς την ανεπαρκή (αν όχι ανώριμη και ιδιοτελή ) ατομική και συλλογική ανθρώπινη μέριμνα στην προστασία και διαφύλαξη του ζωογόνου αυτού φυσικού πόρου».      Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α ο φυσικός κύκλος του νερού δέχεται, ακόμη και σήμερα, σοβαρά πλήγματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κά, τον υπερτουρισμό, την αλόγιστη σπατάλη και την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, συνθήκες που αναπόδραστα οδηγούν σε επιδημίες ασθενειών, λειψυδρία, ξηρασία, αλυσιδωτές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, ερημοποίηση.      «Η υπέρμετρη κινδυνολογία, η μοιρολατρία, η μετάθεση ευθυνών, η απάθεια και η αδιαφορία αποτελούν πρακτικές που δεν έχουν πλέον θέση στη σκέψη και την καθημερινή, ανθρώπινη πρακτική στον τομέα διαχείρισης του νερού αλλά και των λυμάτων. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων του πλανήτη σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε συστήματα αποχέτευσης φιλικά προς το περιβάλλον, συνιστά επιτακτική υποχρέωση με πολλούς αποδέκτες: Τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες (G-20), τις εθνικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, τους επιστήμονες, την κοινωνία των πολιτών , τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας παράλληλα ότι, αναμφισβήτητα, η πολιτική βούληση έχει σημαντικό ρόλο στην ευόδωση του στόχου που είναι η εξασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους.

  

    Όπως επισημαίνει: 


«Η συμμετοχή ωστόσο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μέτρων δράσης και πρακτικών για την προστασία, και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, θα πρέπει να έχει καθολικότητα και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. 


Η ΕΔΕΥΑ, υπηρετώντας το έργο που έχει αναλάβει, με αποφασιστικότητα, γνώση και σταθερή συνεργασία με όλες τις Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, τις ΠΕΔ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κατά τόπους θεσμικούς φορείς, οργανωμένες συλλογικότητες και ιδιώτες, διεκδικεί δυναμικά, κατακτά και εξασφαλίζει σύγχρονα μέσα και υποδομές προστασίας, διαχείρισης και διάθεσης του πολύτιμου νερού».


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........