«ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ» απο τον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης»

Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης» σας καλεί να συμμετέχετε στην προσπάθειά του για ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της μαθητικής δημοσιογραφίας μέσα από τις νεανικές γραφές του καθενός, πριν από το έτος 2012 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή μέσω των στοχευμένων δράσεών του. 

 


Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τον κάθε ενήλικο φίλο της μαθητικής δημοσιογραφίας να μας αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση οποιοδήποτε άρθρο, ρεπορτάζ, συνέντευξη ή σκίτσο των μαθητικών ή φοιτητικών του χρόνων, ακόμα και των γονιών του τα οποία πιθανόν να έχει φυλάξει ως προσωπικό ή οικογενειακό αρχείο με την –αυτονόητη- άδεια δημοσίευσής τους μέσα από οποιασδήποτε μορφής έκδοση. Πολύ σημαντική θα ήταν και η συνοδεία των προσωπικών γραφών με τη μαθητική ή φοιτητική εφημερίδα που τα εμπεριείχε, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή (φωτοτυπία ή σκαναρισμένη ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κείμενα και τα έντυπα που έχουν εκδοθεί την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974), εξαιτίας των συνθηκών λογοκρισίας και απαγόρευσης, αλλά και πριν από αυτήν, όσο παλιά κι αν έχουν γραφτεί.

Οι νεανικές γραφές αυτές, θα αποτελέσουν τη βάση για ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε συνεργασία με τον επαγγελματικό Τύπο σε συνεχόμενα ένθετα ή ακόμα και σε μορφή αυτοτελούς έκδοσης (βιβλίου) προκειμένου αφενός μεν να αναδείξουν τη δυναμική και τη διαχρονικότητα της νεανικής γραφής, αφετέρου δε να παρακινήσουν τα σημερινά παιδιά και τους νέους να δημοσιοποιούν τα θέματα που θεωρούν ενδιαφέροντα, και να εκφράζονται μέσα από τον δημόσιο λόγο.

Ήδη, έχουμε τέτοια παραδείγματα μέσα από τη μέχρι τώρα έρευνα όπως του Γιώργη Ανδρουλιδάκη *( χειρόγραφη εφημερίδα «Ο Λιχούδης» του 1919), του Εμμανουήλ Κριαρά **(το διήγημα «Τέτοια Ζωή» του 1924) κ.ά.

Προθεσμία αποστολής, έως την 27η Ιανουαρίου 2023.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ηλεκτρονική διεύθυνση: typoskaiousia@gmail.com

Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΦΟΙΝΙΚΟΣ 16 –ΤΚ 71305- ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........