Η οικονομική και επαγγελματική ζωή των κατοίκων του Ηρακλείου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Η οικονομική και επαγγελματική ζωή των κατοίκων του Ηρακλείου στις αρχές του αιώναπαρέμενε προσανατολισμένη στην παραγωγή αγροτικών προιόντων με επίκεντρο το λάδι και την σταφίδα. Πολλοί ήταν  αυτοί  που ζούσαν απο την  θάλασσα πουλώντας τα ψάρια τους. Με τον καιρό το λιμάνι του Ηρακλείου αποκτούσε πλέον όλο και πιο διεθνή χαρακτήρα, άρχισαν να ανοίγουν οι ορίζοντες για  τις  εξαγωγές  των κρητικών προιόντων πρός τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου.  Με δεδομένο, οτι  η  Κρήτη είχε  αρχίσει να βρίσκει την ηρεμία της μετά την Τουρκική της κατάκτηση, άρχισαν να  ευνοούνται οι συνθήκες για το εμπόριο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Αρχισαν να  ιδρύονται τοπικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και εργοστάσια.


2

3

Δειλά  δειλά άρχισαν  να  έρχονται  στο  Ηράκλειο  εταιρείες   απο  την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και απο το εξωτερικο έχοντας ώς αποτέλεσμα να αποκτήσει πλέον η πόλη αντιπροσώπους και υποκαταστήματα.  Αξίζει  να  αναφέρουμε ότι  το  1911 στο  Ηράκλειο  λειτουργούσαν ( 7 ) Τράπεζες, 7  ατμοπλοικά πρακτορεία, ( 8 )  εργοστάσια  όπως  ελαιοτριβεία σταφιδεργοστάσια, βυρσοδεψεία, σαπωνοποιία,  αλευρόμυλος,  οινοπνευματοποιίο, πυρηνελαιουργίο, και εργοστάσιο παραγωγής οινοπνεύματος.

1


Σε οτι αφορά τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου, το κέντρο της πόλης  είχε  την τιμητική του, αφού εκεί ξεκίνησαν οι οικονομικές  και  εμπορικές δραστηριοτητές.  Οι  πιο σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι της εποχής ήταν η πλατειά στράτα, η σημερινή Λεωφόρος Καλοκαιρινού, το  Βεζίρ  Τσαρσί,  η   σημερινή  Λεωφόρος  25  Αυγούστου,  Το  μειντάνι στους Κισλάδες, τη σημερινή Λεωφόρος Δικαιοσύνης.

9


Επίσης πρέπει να αναφέρουμε οτι υπήρχαν  συγκεκριμένες  γειτονιές  / περιοχές στο κέντρο του Ηρακλείου όπου  δραστηροποιούνταν  επαγγελματικά  ανα  κατηγορία  επαγγέλματος. Τα δερμιτζίδικα  πίσω  απο τον  ναό   της  Αγίας  Αικατερίνης  με  σιδηρουργούς. 
Τα  τερζίδικα  με ραφεία,  τα  κουγιουμουτζίδικα   στην  πλατειά  στράτα  με  χρυσοχόους τα γιατράδικα στην σημερινή οδό 1821 με Ιατρούς και φαρμακεία.


4

5

Το Ηράκλειο σήμερα είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νησιού και το βιομηχανικό κέντρο όλης της Κρήτης, με υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή  κοινότητα, αξιοσημείωτη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έχει βιομηχανίες επεξεργασίας σταφίδας, κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών, ελαιουργίας, ενδυμάτων, υποδημάτων, τροφίμων, οικοδομικών υλικών, τουριστικών ειδών κ.α. Το Ηράκλειο είναι από τις πρώτες τουριστικές πόλεις της χώρας, με καταλύματα για τους τουρίστες  όλων των κατηγοριών και γούστων. Πλήθος ξενοδοχείων πολυτελείας,  Α  αλλά και Β και Γ κατηγορίας και ξενώνες 
και ενοικιαζόμενα δωμάτια, φιλοξενούν  τους επισκέπτες.  Το  Ηράκλειο  είναι  μια  πόλη που προκαλεί ενδιαφέρον για τα ιστορικά της μνημεία,  αλλά αξίζει επίσκεψη και για την εμπορική της δραστηριοτητά, αφού θα βρείτε  τις  πιο επώνυμες  εταιρείες  καταστήματα και μάλιστα ψάχνοντας λίγο περισσότερο, και σε πολύ καλές τιμές. 

6

7


Αξίζει να επισκεφτείτε τη δημοτική  αγορά  της  πόλης  όπου εκεί θα  βρείτε την μυρωδιά ενός Ηρακλείου απο το χθές, αλλά και πάγκους με αγροτικά και  κτηνοτροφικά προϊόντα τυροκομικά, κρεατικά, λουκάνικα ξιδάτα, λαχανικά, λάδι,  ελιές, κρασί,  τσικουδιά,  σταφίδες, κάθε λογής φρούτα, μέλι, χαρούπια, φάβα, τσάι του βουνού, αρωματικά  βότανα,πέστροφες και σολομούς, είδη  λαϊκής  τέχνης, σταφύλια  και  κρασί.  κεραμικά.  μπανάνες σαπούνια κ.α.

Heraklion_Market_1971_001_sized

8

Στο Ηράκλειο του  σήμερα,  η  οικονομική  και  εμπορική  ανάπτυξη θεωρείται δεδομένη για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη, εκτός απο τις Βιομηχανίες / Βιοτεχνίες, τα εμπορικά καταστήματα, τις ταβέρνες τα πολυτελή εστιατόρεια και τα μοντέρνα καφέ στη πόλη ακμάζει ακόμα ο πολιτισμός. Ο Δήμος Ηρακλείου οργανώνει ολόκληρο το καλοκαίρι καλλιτεχνικές βραδυές στα ανοιχτά κηποθέατρά του που βρίσκονται κάτω από τα τείχη. 

10



ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΚΕΛΑΙΑ

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........