Η Κεφαλοβρύση Του Σπηλίου Με Τους 25 Λέοντες - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Η Κεφαλοβρύση Του Σπηλίου Με Τους 25 Λέοντες

 spili


Το Σπήλι είναι ορεινό, παραδοσιακό χωριό το οποίο ανήκει στο Δήμο Λάμπης και βρίσκεται 30 χλμ Ν-ΝΑ. της πόλης του Ρεθύμνου. Αποτελεί πρωτεύουσα της δήμου Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης ενώ παλαιότερα αποτελούσε πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Αποτελεί την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων καθώς και του συλλόγου Επιστημόνων Δήμου Λάμπης (ΣΕΔΗΛ, ιδρύθηκε το 2004)

A2

Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται η κεφαλοβρύση όπως την αποκαλούν οι Σπηλιανοί. Πρόκειται για μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέει νερό. 
Πολλά έχουν ειπωθεί για την προέλευση των 330 κ.μ. νερού που ρέουν κάθε ώρα στην κεφαλοβρύση. Πιστεύεται ότι προέρχονται από πηγές πάνω στον Ψηλορείτη, ενώ άλλες εκδοχές δείχνουν ότι είναι πιθανό να έρχονται από κάπου μακριά και υπογείως. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του πλούσιου σε σίδηρο νερού είναι η σταθερή θερμοκρασία του κατά την διάρκεια του έτους , η οποία είναι οι  13 Co

A3

19

images

spili

%CE%A3%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B9

spili_2

28

25

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ