Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων «θωράκισης» και ανάδειξης του Ιερού Ναού του Αγίου Λεοντίου στο Αβδού. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων «θωράκισης» και ανάδειξης του Ιερού Ναού του Αγίου Λεοντίου στο Αβδού.

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων «θωράκισης» και ανάδειξης του Ιερού Ναού του Αγίου Λεοντίου στο Αβδού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην έγκριση της υλοποίησης του έργου «Κατασκευή στεγάστρου και αντιστήριξης των εναπομεινάντων τοίχων Ιερού Ναού Αγίου Λεοντίου Ενορίας Αγίου Δημητρίου Αβδού» από το Δήμο Χερσονήσου.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αποτελούν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας σε ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής του Αβδού με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

 


Ο ναός του Αγίου Λεοντίου βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού του Αβδού. Χρονολογείται τον 15ο αιώνα ενώ δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές αναφορές για το πότε και πως καταστράφηκε. 

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Το Αβδού έχει σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στον ιερό ναό του Αγίου Λεοντίου. 

 

Το Αβδού, εκτός από τη σημαντική ιστορία του έχει να επιδείξει πλήθος μνημείων όπως πρωτοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Τα έργα θωράκισης και ανάδειξης του ναού του Αγίου Λεοντίου αποτελούν αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και πλέον, κατόπιν των επίμονων προσπαθειών της δημοτικής αρχής και της εξασφάλισης της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης». 

 

Με την υλοποίηση των έργων που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού προβλέπεται η αντιστήριξη των εναπομεινάντων τοίχων, με τη χρήση

κατάλληλων δομημένων μεταλλικών στοιχείων, του ναού και η τοποθέτηση μεταλλικού στεγάστρου για την προστασία του μνημείου έναντι των καιρικών φαινομένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ