Ερχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ερχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής»

 Την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το «Καλάθι της Σαρακοστής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.


Το «Καλάθι της Σαρακοστής» διευκρίνισε στην ΕΡΤ, θα περιέχει 4-5 προϊόντα «λαδερά, ταραμοσαλάτα, χαλβά, αυτά τα οποία αγοράζουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής».



Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η αντίστοιχη δράση πέτυχε στις γιορτές, ενώ στόχος είναι να κρατήσει τις τιμές σταθερές. «Ας αγοράζουμε από το καλάθι που ούτως ή άλλως κρατάει σταθερές τιμές και μπορεί μία τετραμελής οικογένεια να έχει ένα όφελος 80 ευρώ τον μήνα συν 52 ευρώ που θα πάρει το 85% του πληθυσμού[…] Επομένως έχουμε περίπου 132 ευρώ. Αυτό είναι ένα ανάχωμα. Δεν καλύπτει όλο το κύμα ακρίβειας[…]», είπε.


Ο έλεγχος γίνεται σε τιμή μονάδος, δηλαδή ανά λίτρο και ανά κιλό. «Γι’ αυτό λοιπόν και στη σήμανση πλέον στα ταμπελάκια που θα βλέπετε στα σούπερ μάρκετ θα βλέπετε και την τιμή του προϊόντος. Αν ας πούμε έχουμε το γιαούρτι 220 γραμμάρια, θα έχουμε και την αναγωγή σε κιλό ακριβώς για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει κιλό με κιλό». Η ανάρτηση της λίστας και στον e- καταναλωτή γίνεται ακριβώς για να βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων και να επιλέγουμε τα προϊόντα.

«Καλές οι τιμές στις λαϊκές»

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι οι τιμές στις λαϊκές αγορές είναι πολύ καλές και δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ από τον χιονιά.

Μιλώντας για τα οπωροκηπευτικά σημείωσε ότι «από το χωράφι πάμε απευθείας στον καταναλωτή, στις λαϊκές αγορές. Επομένως μπορούμε να συγκρίνουμε μήλα. Έχουμε μήλα με 75 λεπτά το κιλό και έχουμε μήλα με 1, 30 και 1,40. Επομένως ο παραγωγός πουλάει στη λαϊκή αγορά απευθείας στον καταναλωτή. Τώρα πάμε στα σούπερ μάρκετ. 

Στα σούπερ μάρκετ εμείς έχουμε βάλει ένα πλαφόν. Δεν επιτρέπουμε δηλαδή να υπάρχει ποσοστό κέρδους πάνω από αυτό που υπήρχε σε μια κανονική εποχή και επιβάλλουμε πρόστιμα. Είμαστε κοντά στην αγορά[…]Ναι, υπάρχει ένα ποσοστό αισχροκέρδειας, αλλά η Ελλάδα είναι με χαμηλότερο πληθωρισμό από ό, τι είναι και η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επομένως ζούμε σε έναν πλανήτη που λέγεται Ευρώπη. Δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Επομένως υπάρχει ο πληθωρισμός, υπάρχει ακρίβεια. Έχουμε βάλει ένα ανάχωμα με το καλάθι και έρχεται και η κάρτα αγορών τώρα που θα καλύψει ένα 10%».


Έως τις 20 Φεβρουαρίου το market pass

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι και στα εκτός «καλαθιού» κάνουμε ελέγχους. «Δεν σταματάμε. Σας λέω ότι το πλαφόν είναι γενικό και οριζόντιο και όταν μιλάμε για πληθωρισμό έχει σημασία να δούμε που βρισκόμαστε και σαν Ελλάδα. Σας είπα και πάλι δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και θα δείτε χώρες με 40 και 45% στα τρόφιμα. 


Η Ελλάδα ήμασταν 12,4, 2 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Έχουμε πράγματι ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε και προχωράμε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας και από κει και πέρα έχουμε και το ανάχωμα που έρχεται και με την κάρτα αγορών[…] 


Έως τις 20 του μηνός και θα καταβληθούν τα χρήματα τις πρώτες ημέρες Μαρτίου. Και εδώ λέμε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αυτή την κάρτα και στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία και παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........