Τον εκσυγχρονισμό του παλαιού σχολείου στο Περαχώρι Ανωγείων αποφάσισε ο δήμος Ανωγείων για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τον εκσυγχρονισμό του παλαιού σχολείου στο Περαχώρι Ανωγείων αποφάσισε ο δήμος Ανωγείων για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου

 Στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παλαιού σχολείου στο Περαχώρι Ανωγείων για τη δημιουργία πολιτιστικού / εκθεσιακού κέντρου προχωράει ο δήμος Ανωγείων. Ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης υπέγραψε σήμερα τη σχετική σύμβαση προϋπολογισμού 1.540.000 ευρώ.


Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον 'Αξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» και όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης «πρόκειται για έργο που αφορά στο συνολικότερο σχεδιασμό του Δήμου Ανωγείων για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής του Ψηλορείτη».




 Η περιοχή των Ανωγείων, αλλά και συνολικά η Κρήτη έχει ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα, που σχετίζεται, σύμφωνα με το δήμαρχο «…άμεσα με την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό και τη φύση. Συνδυάζεται δε με το δεύτερο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός με όλες τις μορφές του, που επίσης στηρίζεται στο φυσικό περιβάλλον και ενισχύεται από το πολιτιστικό απόθεμα και την παραγωγή».




Η δημιουργία του χώρου προβολής των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής αποτελεί απαίτηση, όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή, της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες δεδομένου ότι: «Αποτελεί εμβληματική επένδυση για το Δήμο Ανωγείων, συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Δήμου και παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος, την προσέλκυση επισκεπτών και την αύξηση της επισκεψιμότητας μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης του έργου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος για τη Φύση, τον Πολιτισμό και την Παραγωγή να συνδεθεί με το χώρο ενημέρωσης για το Γεωπάρκο και τις σχετικές διαδρομές ερμηνείας του περιβάλλοντος και να στεγάσει το νεοσύστατο Πολιτιστικό Οργανισμό "Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου", το υπό κατασκευή "Κέντρο Προβολής της κτηνοτροφίας και της βιοποικιλότητας στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη" που υλοποιείται ήδη με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, το Ανωγειανό Σπίτι και άλλους φορείς Πολιτιστικής Διαχείρισης».



Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χώρου του παλιού σχολείου, στη θέση Περαχώρι Ανωγείων, που θα βελτιώσουν την αισθητική του χώρου, συνεισφέροντας στην αξιοποίηση/ ανάδειξή του, ώστε να μετατραπεί σε πολιτιστικό / εκθεσιακό κέντρο. 



Στο νέο χώρο θα προάγονται τα σημαντικά στοιχεία Φύσης και Πολιτισμού της περιοχής. Μιας περιοχής, όπως λέει ο δήμαρχος Ανωγείων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, φυσικά και πολιτιστικά), ορισμένα εκ των οποίων διατηρούνται ζωντανά και αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. 



«Και ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν και δύνανται να αποτελέσουν τη βάση για την προβολή της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της περιοχής και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, δηλώνοντας επίσης ότι οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί, μεταξύ άλλων, θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.


ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........