O Μέγας Aρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Σητείας

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται στο ισόγειο του μεγαλοπρεπούς ενοριακού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας.


O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως και των περιχώρων, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.


Στο σύντομο κήρυγμά του μίλησε για το γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου μας, όπως το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς, και σημείωσε ότι η Δεσποτικοθεομητορική αυτή εορτή μας υπενθυμίζει το μέγεθος της συγκαταβάσεως και της ταπεινώσεως του Θεού Λόγου για τη σωτηρία του ανθρώπου. Το τεσσαρακονθήμερο βρέφος αφιερώνεται από τους γονείς του στον ναό, σύμφωνα με το τυπικό του μωσαϊκού νόμου, χωρίς ο Θεάνθρωπος Κύριος να ζητά εξαίρεση από την τήρησή του. 

Ο Δίκαιος και πνευματοφόρος Συμεών υποδέχεται και συναντά τον Σωτήρα του κόσμου και επιζητά απόλυση από τη ζωή, αφού τον αξίωσε να δουν τα μάτια του και να πιάσουν τα χέρια του Εκείνον που αποτελεί την σωτηρία και το φως όλων των εθνών.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε ως χριστιανοί για να μοιάσουμε στον Δίκαιο Συμέων και να αποκτήσουμε πνευματική δύναμη μέσα από μια μακρά ζωή πίστης και πιστότητας. Το ίδιο παράδειγμα μας δίνει και η ηλικιωμένη προφήτισσα Άννα, μια χήρα γύρω στα ογδόντα της που δεν έφευγε από το Ναό, νηστεύοντας και προσευχόμενη νύχτα και μέρα. Επομένως, όλοι μας ανεξάρτητα από φυλή, ηλικία και καταγωγή, οφείλουμε να ξεπερνούμε τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας που καθορίζουν το πού και πως στεκόμαστε ενώπιον του Χριστού. Το ζητούμενο είναι να προσλαμβάνουμε τις ευκαιρίες για να προσφέρουμε ακόμη και τις πιο αδύναμες και οδυνηρές διαστάσεις της ζωής μας στον Χριστό, προκειμένου να επιτύχουμε την θεραπεία και την εσωτερική μεταμόρφωση, κατέληξε ο Σεβ.  

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού και Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο συνταξ. Εφημέριος πρωτ. Μιχαήλ Θαλασσινός, οι Εφημέριοι των Ενοριών Ευαγγελισμού Σητείας πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αγίας Αικατερίνης Σητείας πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Χαμεζίου Οικονόμος Χριστοφόρος Τζανιδάκης, Αγίου Γεωργίου Σητείας Οικονόμος Νικόλαος Ρουδασάκης, Κουτσουρά Οικονόμος Μηνάς Κρητικός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........