Ο Ενετικός Ναός Του Αγίου Γεωργίου Της Φαλάνδρας

 IMG_8744%2B%25281%2529


Από την παλιά μονή του Αγίου Γεωργίου της Φ(α)λάνδρας σώζεται το καθολικό, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του χώρου στάθμευσης των λεωφορείων πάνω στον λόφο της Φαιστού. 


Ο πρώτος ναός, που σύμφωνα με τη διαθήκη του, ιδρύθηκε από τον Όσιος Ιωάννη τον Ξένο στα τέλη του 10ου αι., δεν σώθηκε, παρά μόνο η δεξαμενή του που θυμίζει την παλιά ιστορία. 

IMG_8746

Ο ναός είναι της Ενετοκρατίας, κατά τον Κορνέλιους, αφιερωμένος στη Θεοτόκο. Η μονή, που είχε φρουριακή μορφή, λειτουργούσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως δείχνουν σχετικά έγγραφα, ως εξάρτημα της Μονής Αρκαδίου. Το 1742, σύμφωνα με επιγραφή στο πηγαδόστομο, ανακαινίστηκε και επιδιορθώθηκε η βυζαντινή δεξαμενή, που είχε κατασκευάσει ο Ιωάννης Ξένος. Στην επανάσταση του 1821 καταστράφηκε και στις αρχές του αιώνα σώζονταν ο φρουριακός περίβολος, τα κελιά στα νότια και δυτικά, το νότιο κλίτος του ναού και ο αμυντικός πύργος στο δυτικό τμήμα του βόρειου κλίτους. Ένας τάφος με επιγραφή του 1581 σώζεται κοντά στον ναό. Εδώ κατασκήνωσαν το καλοκαίρι του 1900 το συνεργείο των Ιταλών ανασκαφέων της Φαιστού.

IMG_8747

IMG_8748

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........