Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 -Τι ισχύει για ετεροδημότες και Έλληνες του εξωτερικού

 Ένας μήνας απομένει πλέον για τις εκλογές 2023, της 21ης Μαΐου, με τον κρατικό μηχανισμό να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία της προετοιμασίας.


Σε εκλογικό «πυρετό» μπαίνουν σταδιακά και τα επιτελεία των κομμάτων, που παρακολουθούν προσεκτικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. 


Τα δυο μοναδικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι εκλογές 2023 είναι, αφενός, ότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και, αφετέρου, ότι θα μάθουμε τα αποτελέσματα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου επηρεάζουν και τη λειτουργία των σχολείων -αλλά όχι τις Πανελλήνιες, που ακόμα και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών αναμένεται να παραμείνουν «αλώβητες».


Εκλογές 2023: «Κλείδωσαν» οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Όπως έχει αναφέρει στον οδηγό του για τις εκλογές 2023 το iefimerida, στις κάλπες της 21ης Μαΐου θα έχουν δικαίωμα ψήφου δυο νέες κατηγορίες πολιτών: Η πρώτη είναι οι 17άρηδες και η δεύτερη οι Έλληνες του εξωτερικού.


Ένα σημείο στο οποίο έχει προκληθεί σύγχυση έχει να κάνει με τους ετεροδημότες, δηλαδή τους πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν στην περιοχή όπου διαμένουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένος. 


Όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πλέον δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Ομοίως, δεν μπορούν πλέον να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, άρα και θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου βάσει όσων ίσχυαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.


Η τελευταία -και οριστική- ενσωμάτωση των ετεροδημοτών στους εκλογικούς καταλόγους έγινε στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον κάθε ψηφοφόρος -ακόμα και οι ετεροδημότες- μπορεί να βλέπει μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών πού θα ψηφίσει στις εκλογές.


Οι Έλληνες του εξωτερικού

Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές 2023 έδειξαν και οι Έλληνες του εξωτερικού, υποβάλλοντας χιλιάδες αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για τους απόδημους.


Η δυνατότητα αυτή πήρε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα λόγω της συμμετοχής του Ολυμπιακού στο Final 4 και των ερωτημάτων που εξέφραζαν φίλαθλοι σχετικά με το αν μπορούν να ψηφίσουν από τη Λιθουανία.


Αν κάποιος ολοκλήρωσε τη διαδικασία για τη ψήφο στο εξωτερικό εντός προθεσμίας (11/04) πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι για να απεγγραφεί. Μεταβολές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται έως τρεις ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, που στην παρούσα περίπτωση θα γίνει μεθαύριο, στις 22 Απριλίου.


Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές 2023 μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.


Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:


• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),

• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.


Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος:Βρείτε την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» σε αυτόν τον σύνδεσμο:

Μάθε το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο είσαι εγγεγραμμένη/ος

iefimerida.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........