4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός του Κυνοκομείου του Δήμου Ηρακλείου

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η Αντιδήμαρχος Δέσποινα Ι. Συγγελάκη έδωσε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 4 Απριλίου στη Λότζια προκειμένου να παρουσιάσει τον Απολογισμό Δράσεων του Δήμου Ηρακλείου για το 2022 και τον Προγραμματισμό του 2023 σε ότι αφορά στον τομέα των αδέσποτων.


Κατά τη συνέντευξη ανακοινώθηκε η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του Κυνοκομείου Ηρακλείου, για δύο Τετάρτες κάθε μήνα έως τις 16:00 (από 13:30 που είναι η κανονική λειτουργία μέχρι σήμερα) και επιπλέον λειτουργία για δύο Κυριακές, κάθε μήνα, από τις 11:00-16:00. 


Στόχος της διεύρυνσης είναι η γνωριμία του κόσμου με το Κυνοκομείο και η διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων να το επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά τα, προς υιοθεσία/αναδοχή, ζωάκια. Η διεύρυνση υποστηρίζεται από εθελοντές και από την εκπαιδεύτρια, κυρία Σοφία Περιστέρη.


Στη συνέντευξη συμμετείχε και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, SAPT Hellas, η οποία από Δευτέρα 3 Απριλίου έως Πέμπτη, 6 Απριλίου, διοργανώνει, κατόπιν πρόσκλησης από το Δήμο, επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά για τη σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο «πρόβλημα» των αδέσποτων σκύλων.


 Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκστρατεία Ενημέρωσης» καθώς και της εκστρατείας του Δήμου Ηρακλείου για την ευαισθητοποίηση στα θέματα προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


Η Αντιδήμαρχος κ. Συγγελάκη δήλωσε ότι «αρωγοί σε όλη την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων αλλά και την υποστήριξη των ζώων εντός και εκτός του Κυνοκομείου είναι οι μεμονωμένοι ανώνυμοι εθελοντές και οι εθελοντικές οργανώσεις “Ζωφόρος” και “Σείριος” τους οποίους ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία. Άμεσος στόχος είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και η περαιτέρω εξωστρέφεια και ο εκσυγχρονισμός


του Δήμου σχετικά με τα θέματα των αδέσποτων. Επίσης, η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, σίτιση, περίθαλψη κ.ά»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022

1. Υλοποιήθηκαν Συμβάσεις για την περίθαλψη και στείρωση ζώων.

2. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια κτηνιατρικού υλικού έτους 2022.

3. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια αναλωσίμων ειδών και τροφών για το ενδιαίτημα των αδέσποτων ζώων έτους 2022.

4. Μεριμνήσαμε για τη διαχείριση κτηνιατρικών αποβλήτων.

5. Υπογράφηκε η σύμβαση παροχής υπηρεσιών με εκπαιδευτή σκύλων

6. Συνεχίστηκαν οι δράσεις εξωστρέφειας και επικοινωνίας για την προώθηση των υιοθεσιών αδέσποτων σκύλων του Κυνοκομείου. Επίσης, για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο Επικοινωνιακό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2022 η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα και τις υιοθεσίες του Κυνοκομείου


7. Πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση ευαισθητοποίησης με τίτλο «Σκύλος στο Δρόμο για την ενθάρρυνση και ενημέρωση των δημοτών, προκειμένου να προστατευθούν και να υιοθετηθούν τα αδέσποτα σκυλιά του δήμου μας.

8. Ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» (με υλοποίηση το 2023) για την αγορά οχήματος Van και κτηνιατρικού εξοπλισμού.

9. Δημιουργήθηκαν νέοι Κ.Α. για την κάλυψη των δαπανών τόσο για την επιβολή προστίμων για τις παραβάσεις του νόμου περί προστασίας ζώων όσο και για την παράδοση δεσποζόμενων στο Κυνοκομείο.


10. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟY ΕΤΟΥΣ 2022: Το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν:

1. (365) εισαγωγές αδέσποτων σκυλιών

2. (200) στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών

3. (140) απελευθερώσεις αδέσποτων σκυλιών

4. (126) υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών

5. (238) εισαγωγές αδέσποτων γατών

6. (238) στειρώσεις αδέσποτων γατών

7. (218) απελευθερώσεις αδέσποτων γατών

8. (8) υιοθεσίες αδέσποτων γατών

9. (553) παραλαβή αιτήσεων δημοτών από το γραφείο αδέσποτων ζώων

10. (329) παραλαβή και καταχώρηση πιστοποιητικών ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεσποζόμενων ζώων δημοτών Ηρακλείου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

1. Ένταξη στον προϋπολογισμό προμήθειας εμβολίων και λοιπών φαρμακευτικών ουσιών για τον εμβολιασμό ζώων συντροφιάς και την άμεση περίθαλψή τους σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων.

2. Έγκαιρη προετοιμασία διαγωνισμών και αναθέσεων συμβάσεων για την προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, τροφών, αναλωσίμων ειδών και υπηρεσιών

3. Προώθηση του προγράμματος αναδοχής ζώων

4. Δράσεις ευαισθητοποίησης της νεολαίας για τη φιλοζωία

5. Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για τον Κτηνίατρο του Κυνοκομείου και για Κτηνίατρο-εξωτερικό συνεργάτη για βαριά περιστατικά

6. Στο πλαίσιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκινάει η συνεργασία με τη Φιλοζωική Οργάνωση «Ζωφόρος» για την πολύπλευρη στήριξη του έργου του Δήμου

7. Στο πλαίσιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκινάει συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας ζώων Forderverein Arche Noah Kreta για την παροχή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........