Εβδομάδα Πρόληψης για το Αλκοόλ 6 - 13 Μάϊου 2023 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Εβδομάδα Πρόληψης για το Αλκοόλ 6 - 13 Μάϊου 2023

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον μήνα Απρίλιο, θα λάβει χώρα η «Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ» (ΕΠΑ)».

Τη χρονιά αυτή, 2023, η Εβδομάδα Πρόληψης για το Αλκοόλ θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, από το Σάββατο 6 έως και το Σάββατο 13 Μαΐου, έχοντας ως κεντρικό της μήνυμα:  


«Λιγότερο Αλκοόλ- Καλύτερη Ζωή!» .

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πρόληψης για το Αλκοόλ 2023 θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αιμοδοσία, ξενάγηση στα μνημεία της πόλης και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις, δωρεάν για το κοινό.




Οι εκδηλώσεις της ΕΠΑ έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για τις επιπτώσεις της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και την παροχή υποστήριξης σε άτομα που ήδη έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ ή αναμένεται να έχουν στο εγγύς μέλλον.

 

Η διοργάνωση της αποτελεί μια πρωτοβουλία από το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, σε συνεργασία με το Σύλλογο στήριξης ατόμων με προβλήματα από το αλκοόλ «Η Επιστροφή», συνδιοργανώνεται με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα θεσμικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Η ΕΠΑ ξεκίνησε το 2005, ως μία παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης της κατανάλωσης αλκοόλ. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε, μεγάλωσε και αγαπήθηκε, έτσι ώστε να καταλήξει να αποτελεί πλέον θεσμό, ως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πρόληψης που λαμβάνουν χώρα κάθε άνοιξη, προσελκύοντας όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς, μεγιστοποιώντας την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που έχουν σχέση με το αλκοόλ στο σύνολο της κοινωνίας μας


Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως. Είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από  200 ασθένειες, όπως: καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, παθήσεις καρδιάς και αγγείων, ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Επιπλέον είναι η αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας.



Ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με προβλήματα από το Αλκοόλ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» (έτος ίδρυσης 1999), δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο Δίκτυο Αλκοολογίας στην Κρήτη. Το Δίκτυο Αλκοολογίας αποτελείται από τον Σύλλογο «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, τις κοινότητες «Κλάμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ)» και το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. 



Σκοπός του Συλλόγου ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι η μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, στην πρόληψη μέσω παρεμβάσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε φορείς και ιδρύματα (Σχολεία, Συλλόγους, Κοινότητες) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους.


Το έργο της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ στηρίζεται στους εθελοντές: ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) καθώς και ενημερωμένους πολίτες (εκπαιδευμένους εθελοντές και νηφάλιους αλκοολικούς).

 

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ» (ΕΠΑ) 2023»,

θα ανακοινωθεί έως το τέλος του Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........