Ανάσταση στην λίμνη του Αγίου Νικολάου

 Παραδοσιακά έθιµα, γλέντια, πασχαλινές συνταγές, τοπικά προϊόντα. Η περίοδος του Πάσχα αποτελεί µία από τις ενδιαφέρουσες, καθώς η φύση είναι στα καλύτερά της και την ίδια στιγμή συμπίπτει µε την έναρξη του καλοκαιριού. 


Ο Άγιος Νικόλαος τα τελευταία χρόνια είναι συνυφασμένος µε τον πασχαλινό εορτασμό, φιλοξενώντας σημαντικές εκδηλώσεις τόσο τις ημέρες που προηγούνται όσο και το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Η πλειονότητα των ενοριών, ακόμη και µμικρές εκκλησίες και παρεκκλήσια, συµµετέχει στις εκκλησιαστικές τελετουργίες, µε τη σημαντική και ενεργή συµµετοχή του κοινού.



Με αφετηρία την Κυριακή των Βαΐων, τα έθιµα της Μεγάλης Εβδοµάδας, η αναπαράσταση της Σταύρωσης και η Ανάσταση, µε το περίφημο «Κάψιµο του Ιούδα» στη Λίµνη, µέσα σε µία µοναδική σε ένταση ατµόσφαιρα, κάνουν το Πάσχα πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.


O Επιτάφιος

Ο στολισµός του Επιταφίου θα γίνει το βράδυ της Μεγάλης Πέµπτης, όπου οι συµµετέχοντες θα µαζέψουν τα λουλούδια από τις αυλές και τους κήπους και θα πάνε µε αυτά στις εκκλησίες, προσπαθώντας να στολίσουν και να φτιάξουν τον καλύτερο Επιτάφιο. Η Αποκαθήλωση θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή. Κατανυκτική και µοναδική αυτή στην Κριτσά

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, το οποίο έχει δώσει έµπνευση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, τόσο ελληνικών όσο και διεθνών παραγωγών. Ο οικισµός ξεχωρίζει για το παραδοσιακό του στοιχείο, βρίσκεται χτισµένος αµφιθεατρικά, σε υψόµετρο που φτάνει τα 365 µέτρα, στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος. 

Η Αποκαθήλωση, η ανόθευτη οµορφιά του οικισµού στην καρδιά της άνοιξης, µετατρέπουν την επίσκεψη σε µια ξεχωριστή εµπειρία.


Έχοντας ως επίκεντρο τον Άγιο Νικόλαο, τη Μεγάλη Παρασκευή πραγµατοποιείται η περιφορά του Επιταφίου. Όλες οι εκκλησίες της πόλης πραγµατοποιούν την περιφορά, µε τη συνάντηση των καταστόλιστων επιταφίων να γίνεται στην εµβληµατική λίµνη Βουλισµένη. 


Μέσα σε κλίµα κατάνυξης και υπό τους ήχους των εγκωµίων, ο κόσµος συρρέει στην περιοχή γύρω από τη λίµνη. Ο συµβολισµός της στιγµής, το πανέµορφο φυσικό τοπίο και η συµµετοχή των πιστών δηµιουργούν µια αξέχαστη ατµόσφαιρα.

Η Ανάσταση

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο θάνατος νικάται. Η ζωή, η άνοιξη, η ελπίδα και όλοι οι συµβολισµοί της παίρνουν σάρκα και οστά γύρω από τη λίµνη. Εδώ, συναντιούνται οι πιστοί όλων των ενοριών της πόλης. Σε µια σχεδία στο κέντρο της λίµνης πραγµατοποιείται το θεαµατικό κάψιµο του Ιούδα. 

Από ένα ψηλό σηµείο πάνω στα βράχια πέφτει η φλόγα και ο Ιούδας παίρνει φωτιά εν µέσω οµοβροντιών και πυροτεχνηµάτων. Ο προαιώνιος καθαρτικός συµβολισµός της φωτιάς παίρνει σάρκα και οστά µπροστά στα µάτια εκατοντάδων πιστών.

Μιλώντας γαστρονοµικά

Γαστρονοµικά όλη η περίοδος της Σαρακοστής έχει µοναδικό ενδιαφέρον σ’ αυτή τη µαγική γωνιά της Κρήτης. Το τραπέζι θα γεµίσει µε κρητικά παραδοσιακά φαγητά, όπως τα άγρια χόρτα, µε πιο χαρακτηριστικά τις καλίτσες, που είναι τα γλυκά πρώιµα άγρια ραδίκια, τους ασκολύµπρους, τους ζοχούς, τις ψικοσιρίδες και τις χοιροµουρίδες.


Το πρωί της Μεγάλης Πέµπτης κάθε σπιτικό θα ασχοληθεί µε το ζύµωµα, φτιάχνοντας καλιτσούνια, τις χειροποίητες πίτες µε τη µυζήθρα. Παλαιότερα αυτές τις έφτιαχναν τηγανητές, ωστόσο σήµερα γίνονται στον φούρνο και, ανάλογα την περιοχή, τις συναντάει κανείς και ως λυχναράκια. 


Την ίδια µέρα οι νοικοκυρές ψήνουν ντολµαδάκια για µεσηµεριανό και ζυµώνουν τα τσουρέκια και τις λαµπροκουλούρες, µε τις γειτονιές να γεµίζουν µυρωδιές.

https://www.travel.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........