Ανοίγει τις πύλες του για προσκυνητές και επισκέπτες το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας

 Από σήμερα κυματίζουν και πάλι οι σημαίες στην κορυφή του λοφίσκου πριν το χωριό Ποταμιές, στο δήμο Χερσονήσου, ένδειξη πως το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας ανοίγει τις πύλες του για προσκυνητές και επισκέπτες.


Ένας εκπληκτικός χώρος πνιγμένος στο πράσινο και στα αρώματα που σκορπούν στην ατμόσφαιρα τα φασκόμηλα, η ρίγανη και τα άλλα αυτοφυή αρωματικά φυτά.



Ένα μνημείο με μακραίωνη ιστορία που αποκτά και πάλι ζωή με πρωτοβουλία μιας Ομάδας εθελοντών που ίδρυσαν τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών "Η Γκουβερνιώτισσα» για αυτόν ακριβώς το λόγο.


Εκτός από τον ανακαινισμένο ναό της παναγίας Γκουβερνιώτισσας που είναι κατάγραφος από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει :


- Την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, όπου εκτίθενται τα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, ιερά ευαγγέλια, ο Κώδικας της Μονής, χειροποίητα ιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, σταυροί) ενώ σε διπλανή αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα των φορητών εικόνων της μονής που είναι έργα του 16ου αιώνα.


- Τις ειδικές προθήκες μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται ένα τμήμα της ιστορίας της Μονής. Ο ρόλος της στην Κρητική Επανάσταση (εκτίθεται και οπλισμός της εποχής εκείνης) , στην δημιουργία σχολείων και εκτίθενται έγγραφα που επιβεβαιώνουν την οικονομική ενίσχυση που έστελνε στη δημογεροντία του Ηρακλείου.


- Τη Λαογραφική γωνιά που παρουσιάζει ένα σημαντικό δείγμα του ανεκτίμητου θησαυρού της παράδοσης μας. Τα παλιά εκθέματα σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και στο τρόπο ζωής στο κρητικό σπίτι μέχρι στην τέχνη της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό.
- Το χώρο όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις
- Τον Βοτανικό κήπο


- Την υπεραιωνόβια ελιά που είναι μνημείο της φύσης καθώς η ηλικία της εκτιμάται άνω των 500 χρόνων.
- Την εκπληκτική θέα προς την Λαγκάδα.


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Από 10:00 έως 16:00.
Κάθε Δευτέρα κλειστά

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........