Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρυδίου.

 Στην επαρχία Αποκορώνου λίγο πριν τις Βρύσσες Αποκορώνου βρίσκεται η θαυμάσια Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρυδίου.


 Οι πρώτες πληροφορίες για την Ιερά Μονή βρίσκονται σε έγγραφα του 1600. Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι υπήρχε ένας μικρός οικισμός που ονομαζόταν Καρύδι προφανώς από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν εκεί.


Κατά την περίοδο της Τουρκικής κατοχής ο οικισμός του Καρυδίου διαλύθηκε και ο ιερέας του χωριού για να κατορθώσει να κρατήσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλώβητο στον εγκαταλειμμένο πλέον οικισμό υποχρεώθηκε να καταβάλλει φόρο στους κατακτητές που με δυσκολία εξοικονομούσε κάθε χρόνο. Μετά από αρκετό διάστημα η περιοχή έγινε μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων .

Το Μετόχι διαλύθηκε το 1923 και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του διανεμήθηκε από το Εφεδρικό Ταμείο στους εφέδρους του Μικρασιατικού και των Βαλκανικών πολέμων. 

Με την πάροδο του χρόνου η περιοχή όπου βρίσκεται η Ιερή Μονή άρχισε να καταστρέφεται αλλά με την ευαισθητοποίηση του προϊσταμένου της 13η Βυζαντινής Εφορίας κου Ανδριανάκη Μιχαήλ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης οι οποίες συνεχίστηκαν με την συμβολή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Το 1996 η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου  χαρακτηρίστηκε Μνημείο από την Ιερά Σύνοδο.

Το 1860 τελείωσε η κατασκευή του νεότερου τεράστιου ελαιουργείου  της Ιεράς Μονής το οποίο αποτελείται από δώδεκα τόξα και είναι ενσωματωμένο με παλαιότερα κτήρια του χώρου.
Στο δεύτερο ελαιοτριβείο διασώζονται αποσπασματικά ως σήμερα οι τέσσερεις ελαιόμυλοι νεότερου τύπου με περισσότερες από μία μυλόπετρες οι οποίες κινούνταν με ζωική δύναμη. Από τα παραπάνω διαφαίνεται καθαρά ο αγροτικός χαρακτήρας της Μονής.

Με την ίδρυση της Ιεράς Μονής  εκάρη μοναχός ο σημερινός Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου  πατήρ Δωρόθεος ο οποίος εργάζεται ακούραστα τόσο για την διατήρηση της Μοναστικής κληρονομιάς για την συντήρηση της Ιεράς Μονής όσο και για την πνευματική άνθιση η οποία αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς προσκυνητές.

Τέλος όπως αναφέρει το Wikipedia.gr το 1750 κτίσθηκε ο νέος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου , χτισμένος από τεχνίτες της εποχής με τους λεγόμενους καντουνάδες (μεγάλες πέτρες ).

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό τόσο για λόγους αναψυχής, όσο και για λόγους ανάτασης των πνευματικών μας αναζητήσεων.




ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........