Η δεύτερη Ανάσταση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Aγίας Αικατερίνης Σητείας

 Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, η Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Aγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας. 


Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος ενδύθηκε στο κέντρο του ναού κάτω από τον πολυέλαιο, ενώ ο ιεροψαλτικός χορός, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητή Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, έψαλε περίτεχνα το Δοξαστικό του Πάσχα «Αναστάσεως ημέρα…» σε αργό μέλος. Ο Σεβ. κατά την τάξη, θυμίασε όλο τον ναό και μετά την είσοδο και το μεγάλο προκείμενο αναγνώσθηκε η ευαγγελική περικοπή του Μεγάλου Εσπερινού της ημέρας του Πάσχα σε τέσσερεις γλώσσες. 

Ειδικότερα ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέγνωσε το ιερό Ευαγγέλιο στην κοινή ελληνική γλώσσα από την Ωραία Πύλη, ακολούθως ανέγνωσε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης στη Λατινική γλώσσα, ο αριστερός ιεροψάλτης του ναού κ. Ανδρέας Παπαγγελόπουλος στη γαλλική και στη συνέχεια ο χορός των ιεροψαλτών υπό τον π. Νικόλαο απέδωσε αριστοτεχνικά το ευαγγελικό ανάγνωσμα στην ομηρική γλώσσα, ενώ τέλος ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς ανέγνωσε και πάλι στην ελληνική από τον άμβωνα του ναού.

Κατά τη διάρκεια του Δοξαστικού «Αναστάσεως ημέρα» ακολούθησε ο ασπασμός της αγάπης του Σεβ. κ. Κυρίλλου με τον Ιερό Κλήρο. Μετά την Απόλυση, ο Σεβ. ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τη Χάρη του Αναστάντος Κυρίου, πνευματική υγεία, δύναμη και προκοπή, και να αξιωθούμε όλοι και του χρόνου να εορτάσουμε τη λαμπροφόρο και ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου και διένειμε στους πιστούς κόκκινα αυγά, ενώ εκείνοι προσκύνησαν το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα την Αναστάσεως του Κυρίου μας και αντάλλαξαν τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη».

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Hγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι ιερείς των ενοριών της πόλεως και από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........