Το μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη στα Περιβόλια του δήμου Κισσάμου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

......... .........
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Το μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη στα Περιβόλια του δήμου Κισσάμου

Το χωριό Περιβόλια βρίσκεται στην επαρχία Κισσάμου του νομού Χανιών και μάλιστα στην ορεινή έκταση της δυτικής Κρήτης. Παλιότερα επί Κρητικής πολιτείας υπήρχε στην περιφέρεια μας ο Δήμος Ιναχωρίου . 


Το αρχαίο αυτό τοπωνύμιο από παραφθορά έγινε 9 χωριά. Τα Περιβόλια είναι το δεύτερο χωριό της κοιλάδας που ανοίγεται από την ανατολή προς την δύση. 


Πρώτο είναι το Λούχι χειμώνα καλοκαίρι η ηλιόλουστη αυτή στενόμακρη κοιλάδας έχει ευχάριστο κλήμα ,φιλοξενεί οκτώ από τα δώδεκα χωριά του τεως και νυν δήμου Ιναχωρίου , κοινός ποταμός συγκεντρώνει τα νερά των πηγών και εκβάλει στον όρμο Στόμιο που απέχει περίπου 10 χμ. από το χωριό. Στο χωριό βρίσκεται το μικρό μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη 

Το Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και άλλο αρχειακό υλικό του προς τιμήν του οπλαρχηγού που πολέμησε εναντίον του τουρκικού ζυγού για περίπου 65 χρόνια. 

Το Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη ιδρύθηκε στα Περιβόλια καθώς σε αυτό το χωριό, που ήταν και η γενέτειρα του, είχε στηθεί το αρχηγείο του αγωνιστή, γενικού αρχηγού της επαρχίας και πρώτου προέδρου της Κρητικής Βουλής.

Το Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη φιλοξενεί αντικείμενα από αυτά τα 65 χρόνια συνεχών μαχών στα βουνά της Κρήτης ενάντια στους Τούρκους. 

Εκεί θα δείτε εκτός από τις φωτογραφίες ηρώων, τουρκομάχων, μακεδονομάχων και αγωνιστών επί εποχής Γερμανικής Κατοχής και παλιό οπλισμό και οικογενειακά κειμήλια, που οι απόγονοι του Σκαλίδη συγκέντρωσαν τμηματικά. 

Υπάρχουν μεταξύ άλλων και μοναδικά έγγραφα, βιβλία προαγωγών καθώς και ημερολόγια που περιγράφουν σκληρές και άνισες μάχες.

Μέσα στον χώρο του Μουσείου Αναγνώστη Σκαλίδη υπάρχει το τζάκι που καθόταν ο οπλαρχηγός μαζί με τα παλληκάρια του όταν σχεδίαζαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 και έχει ως σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού ενώ φιλοδοξεί να κάνει και πολλά παραπάνω. Έχει υπό την εποπτεία του, και συνεχώς εμπλουτίζει, την Στέγη Προγόνων, μία έμπνευση και δημιουργία του αείμνηστου Στρατηγού ε.α Γρηγορίου Γ . Καρτσωνάκη. 

Ο Γρηγόριος Καρτσωνάκης με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από χρόνια να μαζεύει και να καταγράφει εργαλεία και αντικείμενα προγόνων, και γι' αυτό ο χώρος όπου φιλοξενούνται τα αντικείμενα ονομάστηκε "ΣΤΕΓΗ ΠΡΟΓΟΝΩΝ". Ο χώρος αυτός είναι το πρώην γραφείο της κοινότητας Περιβολίων Κισσάμου.
Διεύθυνση: Περιβόλια Κισσάμου Χανίων

Τηλέφωνο: 00302822061544, 00302821043942

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ