Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη - Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής 1941-1945 στη Σητεία

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TOY ΒΙΒΛΙΟΥ του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941-1945» ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ


Την Πέμπτη 31/8/23 στις 20:30 στον Δημοτικό Κήπο Σητείας η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ο ΔΟΚΑΣ παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Κορναρείων το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη, «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941-1945».


Μιλούν ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Αντώνης Ανηψητάκης π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Μανόλης Χατζηνάκης, π. βουλευτής Λασιθίου.Θα υπάρξουν μουσικά ιντερμέτζα με τη Νατάσα Παπαδοπούλου, τραγούδι και τον Μανώλη Καναβάκη, κιθάρα. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Ελευθερία Παναγιωτάκη, μέλος του Θεάτρου της Σητείας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το 1941 η Κρήτη κατακτήθηκε από τον Άξονα μετά από σκληρή μάχη τόσο με τα συμμαχικά στρατεύματα όσο και με τον ντόπιο πληθυσμό. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης αποτελεί καινοτομία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και υπήρξε ο καταλύτης για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης, που είχε καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού.


Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης της κατοχικής περιόδου στο νησί, καθώς υπήρχαν ομοιότητες (σφαγές αμάχων, γενικευμένη λεηλασία του πλούτου και μεθοδική καταστροφή των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών) αλλά και ουσιαστικές διαφορές από την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη χώρα.


Οι κατακτητές κήρυξαν την Κρήτη «Φρούριο» - γεγονός που είχε βαριές συνέπειες στους πολίτες της νήσου - και συγκέντρωσαν στο νησί τη μεγαλύτερη πυκνότητα στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ισχυρής Εθνικής Αντίστασης· οι Άγγλοι είχαν διαφορετική πολιτική απέναντι στις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Κρήτη· η Κατοχή στην (δυτική) Κρήτη παρατάθηκε κατά ένα ακόμη χρόνο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μετά από πολυετή έρευνα σε ελληνικά, γερμανικά, βρετανικά αρχεία και επισκόπηση πληθώρας εγγράφων, μελετών, μαρτυριών, απομνημονευμάτων και άλλων τεκμηρίων, ο συγγραφέας εξετάζει τις μεταβολές που επέβαλε η «γερμανοκατοχή» στην κρητική κοινωνία, οικονομία και πολιτική.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........