Νέο αφορολόγητο, Youth Pass, σκέψεις για Market Pass 3

 Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ενεργοποιήθηκαν τα πρώτα μέτρα, που νομοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με στόχο την εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων - συνταξιούχων.


Ξεκινώντας με την παράταση του Market Pass και στο τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου, η εγκύκλιος ορίζει ότι η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Λόγω της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων ως το τέλος Αυγούστου και της εξέτασης των εισοδηματικών κριτηρίων- για παλιούς και νέους δικαιούχους- με βάση τα περσινά εισοδήματα, ως επικρατέστερο προβάλλει το σενάριο της καταβολής του Market Pass εφάπαξ τον Οκτώβριο (66- 300 ευρώ αναλόγως των μελών του νοικοκυριού).  


Σενάριο για Market Pass 3 -«Πράσινο» για το Youth Pass

Στο τραπέζι βρίσκεται, πλέον, το σενάριο και για Market Pass 3, έτσι ώστε να καλυφθεί και το τελευταίο δίμηνο του έτους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, αναλόγως των εξελίξεων στο πεδίο του πληθωρισμού και ειδικά των αυξήσεων στα είδη διατροφής. 


Αν και οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά χαρακτηρίζονται συγκυριακές λόγω καιρικών συνθηκών και υψηλής ζήτησης, δεν λείπει ο προβληματισμός για τις αυξήσεις στα συσκευασμένα τρόφιμα π.χ. τα ζυμαρικά, για τις δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου και για το ντόμινο που μπορούν να προκαλέσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.  


Σε κάθε περίπτωση, δρομολογημένη είναι η έκτακτη ενίσχυση πριν από τα Χριστούγεννα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι αν θα δοθούν 250 ευρώ, όπως και πέρσι ή αν θα απαιτηθεί μεγαλύτερο επίδομα.  


Με την ίδια εγκύκλιο άναψε “πράσινο” φως και για το ετήσιο Youth Pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους- εν προκειμένω του 2022- έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος. Η ενίσχυση θα πιστωθεί σε ψηφιακή κάρτα, με διαδικασία ανάλογη του Freedom Pass σε ηλεκτρονική εφαρμογή κι όπως ορίζεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη.  


Αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ 

Από την Πρωτοχρονιά αλλάζει και το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά κι αυτό σημαίνει μικρότερες μηνιαίες κρατήσεις.  


Συγκεκριμένα, ο φόρος της που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα, κατά 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα, κατά 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και κατά 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.  


Επί της ουσίας, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα και το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 135 εκατ. Ευρώ. 


Με την ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.  


Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι η ασφάλιση να αφορά στο προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσαρμόζεται αναλογικά. 

 iefimerida.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........