Βοηθώντας τους κατοίκους της Θεσσαλίας – δίπλα στους ανθρώπους για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Βοηθώντας τους κατοίκους της Θεσσαλίας – δίπλα στους ανθρώπους για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων

 Πολλές ομάδες εθελοντών βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους, προσπαθούν να βοηθήσουν. Από την άλλη αυτό δεν αρκεί. Παρουσιάζουμε δυο όψεις της κατάστασης. 


Πώς βιώνουν οι εθελοντές της Greenpeace την βοήθεια κι αλληλεγγύη προς τους ντόπιους. Και τι προτείνει μια κάτοικος της περιοχής, μέλος των Πράσινων. Τροφή για σκέψη.


Μια φωνή από το Βόλο

Αγαπητοί φίλοι.

Χωρίς πολλά πολλά λόγια, πρέπει να ξέρετε ότι η Θεσσαλία έχει διαλυθεί. Για την κατάσταση στον κάμπο δεν γνωρίζω περισσότερα από τα δημοσιεύματα, που όλοι διαβάζετε, όμως στη Μαγνησία έχει ρημάξει όλο το Πήλιο και στο Βόλο ζούμε χωρίς νερό και με πολλά ακόμη σπίτια μέσα στη λάσπη, χωρίς προοπτική, αφού η δημοτική αρχή είναι άχρηστη και ανίκανη να οργανώσει οτιδήποτε εκτός από στημένα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο.


Καθημερινά βράζουμε νερό να πλύνουμε και να πλυθούμε όπως όπως με το κατσαρολάκι και ψάχνουμε για δωρεάν εμφιαλωμένο, αφού αυτό ακρίβυνε με πλαφόν της κυβέρνησης (αντί να μας χορηγείται ως αγαθό!!!).


Υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα και κυρίως λαχανικά εποχής, αφού καταστράφηκαν οι ντόπιοι παραγωγοί και, εξ αιτίας και των καλοκαιρινών πυρκαγιών, υπάρχουν ελλείψεις και σε ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα.


Οι ομάδες αλληλοβοήθειας περιορίζονται στο να ξελασπώνουν σπίτια ή να βρίσκουν κάτι επείγον σε κάποιον συμπολίτη, κάτι που όλοι κάνουμε ατομικά στη γειτονιά μας. Δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν ουσιαστικά αν δεν έχεις νερό στο σπίτι σου! Τι να του προσφέρεις? φαγητό, φιλοξενία για ντους, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, τι?


Παράλληλα, δυο μέλη των πράσινων είμαστε υποψήφιοι σε ένα δημοτικό και σε ένα περιφερειακό σχήμα αντίστοιχα. Όπου, δυστυχώς, είμαστε επικοινωνιακά αποκλεισμένοι από τους “δυνατούς” υποψήφιους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που πολεμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, αλλά και από τα τοπικά ΜΜΕ, που ζητούν γύρω στα 100-150 ευρώ για να δημοσιεύσουν ένα άρθρο μας.

Σε αυτή την κοινωνική και περιβαλλοντική, όμως, καταστροφή οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρέπει να βγουν μπροστά!


1. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επεξεργάζονται μια πρόταση ανασυγκρότησης, όχι με πολλές επιστημονικές λεπτομέρειες για τις οποίες θα χρειαστεί χρόνος και μελέτη, αλλά με σαφώς πολιτικές οικολογικές κατευθύνσεις. Όπως έκαναν για την Β. Εύβοια. Πρέπει να καταγράψουμε τα λάθη που οδήγησαν εδώ.

2. Μπορει να μας αποκλείουν από τα ΜΜΕ αλλά μπορούμε να αρθρογραφούμε τοπικά και στα σοσιαλ μίντια σπάζοντας τον αποκλεισμό των ΜΜΕ και των πληρωμένων ενυπόγραφων από υποψήφιους άρθρων.


3. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκινάμε σύντομα σε ευρωπαικό επίπεδο εκστρατεία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς! Όλη η Θεσσαλία χρειάζεται καθημερινά νερά, τρόφιμα, ρούχα και καθαρά εσώρουχα, παπούτσια και παιδικά ρούχα, σεντόνια και πετσέτες, καθαριστικά. Σε λίγο θα χρειάζονται κουβέρτες.


Την Κυριακή, ήταν η 4η μέρα που η ομάδα εθελοντών της Greenpeace βρισκόταν στο χωριό Φαλάνη του Δήμου Λάρισας. Γύρω στις 5 το απόγευμα και ήδη αποκαμώμενοι, μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε σε ένα σπίτι ηλικιωμένων που δεν είχε πάει κανένας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αρχικά σκεφτήκαμε να το αναβάλουμε για την επόμενη το πρωί αλλά τότε ήρθε η γιαγιά που έμενε στο σπίτι αυτό και μας παρακάλεσε να βοηθήσουμε. Τότε απλώς κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και κάναμε αναστροφή. Οι δύο ηλικιωμένοι άνοιξαν το σπίτι τους και μπήκαμε μέσα, τότε η ανυπόφορη μυρωδιά μας χτύπησε για άλλη μία φορά κατά πρόσωπο.


Το πότε και το πώς πετάξαμε έξω καναπέδες, κρεβάτια, πολυθρόνες και όλο τους το βιος ούτε που το καταλάβαμε… Το βουρκωμένο βλέμμα αυτών των ανθρώπων που “φώναζε” για βοήθεια, το οποίο στη συνέχεια πλημμύρισε από ευγνωμοσύνη για την ανταπόκρισή μας, γέννησε την ελπίδα! Μας γέμισαν ευχές, αγκαλιές, και μέσα στη δυστοπία αυτή που ζουν μας …κέρασαν και μελιτζανόπιτα με πλιγούρι! Δεν έχουμε ξαναφάει πιο νόστιμο φαγητό, φαγητό ψυχής. 


Επιστρέφοντας πια προς το ξενοδοχείο, φεύγοντας από τη Φαλάνη, ο ήλιος έδυε στα πλημμυρισμένα χωράφια και νιώσαμε πως ζουμε σε ένα σκηνικό απόκοσμο αλλά συνάμα μεγαλειώδες. Η ομορφιά μέσα στη δυστοπία”.

– εθελοντές Greenpeace Greece


 Ομάδα εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται σε αποστολή στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, βοηθώντας τους κατοίκους της περιοχής με όποια μέσα διαθέτει και καταγράφοντας με την κάμερά μας την απόγνωση και το βάθος της καταστροφής.


*Λούνη στη γλώσσα των ντόπιων είναι η λάσπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

......... .........
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ