"Υποστελέχωση και υποβάθμιση του ΓΝΗ Βενιζέλειο-Πανάνειο

 Η ελεύθερη και ουσιαστική πρόσβαση του πολίτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και πρέπει να τίθεται ως βασική προτεραιότητα από κάθε Κυβέρνηση.

Δυστυχώς, εν έτει 2023, το ΕΣΥ ασθενεί και οι πολίτες εξωθούνται στην Ιδιωτική Υγεία.


Συγκεκριμένα το ΓΝΗ Βενιζέλειο-Πανάνειο στο Ηράκλειο, ένα από τα ιστορικότερα νοσοκομεία της Ελλάδας που καλύπτει όχι μόνο τον νομό Ηρακλείου αλλά και περιστατικά από την υπόλοιπη Κρήτη και τα γύρω νησιά, το οποίο επίσης επωμίζεται μεγάλο όγκο περιστατικών λόγω της μεγάλης τουριστικής εισροής, μέρα με τη μέρα βυθίζεται στην απαξίωση και την υποβάθμιση.

Τα παράπονα των πολιτών και στην Κρήτη είναι διαρκή, ενώ τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι καθημερινά.Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο λίστα χειρουργείων, πρακτικά δεν υπάρχει, καθώς δεν προγραμματίζονται καν τακτικά χειρουργεία και εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά, επείγοντα και ογκολογικά, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Και φαίνεται ότι επόμενος μεγάλος τομέας που οδεύει σε λουκέτο είναι ο απεικονιστικός κλάδος.

Το ιατρικό προσωπικό μειώνεται ολοένα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων. Εκ μέρους των γιατρών, μάλιστα, διακρίνεται απροθυμία να εργαστούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, λόγω των συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθολογικών απολαβών, επιλέγοντας την εργασία στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες ή την ιδιώτευση.

Την ίδια ώρα οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία, στενάζουν υπό το βάρος των διαδοχικών εφημεριών και της δυσαναλογίας εργασίας-προσωπικής ζωής-ανάπαυσης.

Εν τω μεταξύ, ως προς την συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, που με τη λήξη των

συμβάσεών τους αποχωρούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πριν από λίγο καιρό επισκεφθήκατε, ο ίδιος, το ΓΝΗ Βενιζέλειο-Πανάνειο και ενημερωθήκατε για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Με δεδομένο ότι η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο, αλλά και το ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

- Σε ποιές ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε προκειμένου να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και να στελεχωθεί επαρκώς σε όλες τις κλινικές και τα τμήματά του;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Βατσινά

Βουλευτής Ηρακλείου

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........