Ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του μονοπατιού στο φαράγγι της Ρόζας στον Δήμο Χερσονήσου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του μονοπατιού στο φαράγγι της Ρόζας στον Δήμο Χερσονήσου

 Υπεγράφη πρόσφατα σύμβαση μεταξύ Δήμου Χερσονήσου και τεχνικής εταιρείας με αντικείμενο την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι της «Ρόζας».


Το φαράγγι της «Ρόζας» είναι ένα αξιόλογο φυσικό οικοσύστημα, το οποίο βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και, συγκεκριμένα, νοτιοανατολικά της Δημοτικής Κοινότητας Γωνιών και νότια της Δημοτικής Κοινότητας Κεράς.


Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 1.300 μέτρα. Η εναλλαγή και η ποικιλία που υπάρχει στη βλάστηση και στη μορφολογία του φαραγγιού αποτελούν στοιχεία σημαντικά, που αναδεικνύουν το φαράγγι της Ρόζας σ’ ένα τοπίο μοναδικό και σπάνιο.

Εργασίες συντήρησης έχουν εκτελεστεί και κατά το παρελθόν, με τελευταία επέμβαση το έτος 2019. Στη συνέχεια, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που συνέβησαν το έτος 2020, αλλά και λόγω των σημαντικών βροχοπτώσεων του έτους 2022, προκλήθηκαν φθορές στο μονοπάτι, οι οποίες χρειάζονται αποκατάσταση, για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη γίνεται η διέλευση του φαραγγιού.

Οι εργασίες συντήρησης που θα εκτελεστούν αφορούν κυρίως:

· Στον καθαρισμό του μονοπατιού

· Στην αποκατάσταση της βατότητας του μονοπατιού

· Στη συντήρηση - συμπλήρωση των μεταλλικών και ξύλινων κιγκλιδωμάτων.

Ο συνδυασμός της πεζοπορικής διαδρομής στο φαράγγι της Ρόζας με τη

διάσχιση της γειτονικής ρεματιάς της Εμπασάς, προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας πολύ όμορφης κυκλικής διαδρομής, συνολικής διάρκειας περίπου πέντε (5) ωρών. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να συνδυάσει την πεζοπορία, με επίσκεψη στα χωριά της περιοχής (Αβδού, Γωνιές, Κερά, Κράσι) και την τεχνητή λίμνη του φράγματος Αποσελέμη.

Περισσότερες πληροφορίες για το φαράγγι της Ρόζας εδώ: https://www.landofexperiences.gr/el/travels/rozas-gorge/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........