Ο ιερός ναός Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης και το Μνημείο της Παιδικής Στέγης στο Ρέθυμνο

Ο ιερός κοιμητηριακός ναός Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο Ρέθυμνο στην οδό  Ηγουμένου Γαβριήλ, δίπλα στο κοιμητήριο Ρεθύμνου και ακριβώς πάνω από το ΚΤΕΛ και το κλειστό γυμναστήριο του Ρεθύμνου.
Ο ναός περιβάλεται απο μεγάλο αύλειο χώρο.

Ἡ τοιχογραφία του ναού εἶναι σὰν ἕνα τεράστιο ἀνοιχτὸ βιβλίο γιὰ ὅποιον μπαίνει μέσα στὴν Ἐκκλησία





 Στον προαύλειο χώρο του ναού υπάρχει το Μνημείο του Ιερέως Ιωάννου Πίτερη, ιδρυτού της Παιδικής Στέγης «Άγιος Νικόλαος»

Στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λειτουργεί έκθεση φωτογαφιών και ενθυμίων από την Παιδική Στέγη.

Η Παιδική Στέγη «Άγιος Νικόλαος» ιδρύθηκε το 1962 από τον παπα-Γιάννη Πίτερη και μια ομάδα συνεργατών-ενοριτών του. Χωρίς οικονομικούς πόρους και μόνο με φιλανθρωπίες και χορηγίες προσέφερε φιλοξενία, στοργή και προστασία, μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, σε χιλιάδες παιδιά της επαρχίας που φοιτούσαν στα Γυμνάσια της πόλης του.

Σήμερα, τα παιδιά της Παιδικής Στέγης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, αφιερώνουν το Μνημείο της Παιδικής Στέγης στη μνήμη των αιδίμων π. Ιωάννου Πίτερη και των συνεργατών του.

Η Επιτροπή Ανεγέρσεως του Μνημείου, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία και έφερε εις πέρας το εγχείρημα αυτό, αποτελείται από τους: Γεώργιο Ματθαιακάκη, Επαμεινώνδα Κόκκινο, Κωνσταντίνο Καλλέργη, Ειρήνη Κουρνιανού-Τζανουδάκη, Ιωάννα Ταταράκη-Σταυρακάκη και Γεωργία Γεωργουλάκη-Καραβάνου.



Ο αείμνηστος ιερέας Ιωάννης Πίτερης ήταν ένας Άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στο Ρέθυμνο, ενός ανθρώπου που σκόρπισε αγάπη και την πήρε πίσω πολλαπλάσια επί δεκαετίες. 


Μπορεί να έφυγε, παραμένει όμως ζωντανός στη θύμηση όλων όσων τον γνώρισαν και είχαν την ευκαιρία να τον ζήσουν από κοντά.


Ο αείμνηστος ιερέας Ιωάννης Πίτερης τιμήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και η επιτροπή ανέγερσης του μνημείου της «Παιδικής Στέγης» για την ίδρυση και το έργο της Παιδικής Στέγης Άγιος Νικόλαος.
















 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........