Στην καρδιά του Ενετικού Λιμανιού και με κάθε επισημότητα, τα Χανιά υποδέχθηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα

 Παρουσία πλήθους κόσμου και με μία λαμπρή επίσημη τελετή, τα Χανιά υποδέχθηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Πέμπτης 18/04/2024, στο πλαίσιο της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «PARIS 2O24».


Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε με την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων, με μία διαδρομή από τις οδούς Πειραιώς, την Πλατεία Τάλω και παραλιακά στο Ενετικό λιμάνι καταλήγοντας στο Γιαλί Τζαμί, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής. 


Τη διαδρομή πλαισίωναν παιδιά από διάφορα σχολεία του Δήμου Χανίων, που επευφημούσαν συνεχώς τους λαμπαδηδρόμους.


Τη φλόγα μετέφεραν οι λαμπαδηδρόμοι: Παναγιώτης ΠαριωτάκηςΒασιλεία ΖάχουΓεώργιος ΠουλιανίτηςΜαρία ΝαξάκηΓιάννης ΕρηνάκηςΦιλιώ ΜανωλιουδάκηΚώστας Γαλανίδης, ενώ τον βωμό άναψε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια τη σκοποβολής, Εμμανουέλα Κατζουράκη. Στη συνέχεια με τη Φλόγα αναμμένη με φόντο τον Φάρο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ακολούθησαν οι ομιλίες εκ μέρους του Δήμου, της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Γαλλικής Δημοκρατίας, παρουσία Πρέσβεων από 22 κράτη της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης καλωσόρισε τους επισήμους και τη Φλόγα στα Χανιά και τόνισε κατά τον χαιρετισμό του: «Η παρουσία όλων σας εδώ, σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

 Είναι αξίες και ιδεώδη που ακτινοβολούνται μέσα από την ολυμπιακή φλόγα και που σήμερα αναμετρώνται με τις φρυκτωρίες του πολέμου της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, σε καθεστώτα αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και στις δυτικές κοινωνίες των διευρυνόμενων ανισοτήτων».


Απευθυνόμενος στους λαμπαδηδρόμους ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε: «Με τη δική σας εθελοντική συνδρομή έφτασε και στην πόλη μας η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. 


Χάρη σε εσάς διαγράφεται, φυσικά και νοητά, η διαδρομή που ενώνει την αρχή με το σήμερα του Ολυμπιακού ιδεώδους, την απαρχή του δυτικού πολιτισμού με την σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, την κοιτίδα του Ολυμπιακού φωτός, την αρχαία Ολυμπία με την πόλη του Φωτός, το Παρίσι» ενώ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε:

 «Από εδώ, από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και το πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων της Δύσης για την Άπω Ανατολή, με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο των 50 αιώνων γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην περίτεχνη αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής που σας ευχόμαστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ώστε να εγγραφούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» ως μια ακόμα φωτεινή νησίδα στις σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας».


Χαιρετισμό απεύθυνε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην ΕλλάδαLaurence Auer, η οποία τόνισε την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει η Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Μάλιστα όπως υπογράμμισε «επιδίωξη μας ήταν να περάσει η φλόγα από όλη την Κρήτη».

Τέλος, εκ μέρους Διεθνούς Ολυμπιακής Αποστολής (ΔΟΑ), χαιρετισμό απεύθυνε ο Ισίδωρος Κούβελος, αναφέροντας πως τα Χανιά είναι μια πόλη που αγαπάει τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........