4 με 5 εκατοστά τον χρόνο προς την Κυρηναϊκή η Κρήτη

 Το νησί της Κρήτης είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 8.335 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από όλα τα νησιά της Μεσογείου, η Κρήτη είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση. 


Μόνο η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κορσική και η Κύπρος είναι μεγαλύτερα. Το νησί έχει 260 χιλιόμετρα μήκος και είναι 60 χιλιόμετρα στο ευρύτερο σημείο του. Η συνολική ακτογραμμή έχει μήκος περίπου 1.050 χιλιομέτρων. Το νησί χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.


Η ακτή της Βόρειας Αφρικής είναι 300 χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη και η Αθήνα, βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων. Το νησί περιβάλλεται από το Αιγαίο Πέλαγος στο βορρά και το Λυβικό πέλαγος στα νότια. 


Μόνο το νησί της Γαύδου βρίσκεται νοτιότερα αλλά αποτελεί και αυτό κομμάτι της Κρήτης. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Κρήτη υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων μια σημαντική διασταύρωση εμπορικών οδών. 


Βρίσκεται μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης και αυτή η θέση έχει σημαδέψει την ιστορία του νησιού. Η Κρήτη έχει περίπου 623.000 κατοίκους. Η πρωτεύουσα, το Ηράκλειο έχει περίπου 160.000 κατοίκους.

Τέσσερα με πέντε εκατοστά έρχεται κάθε χρόνο πιο κοντά η Κρήτη με τις ακτές της Κυρηναϊκής στη Λιβύη, γεγονός που, σύμφωνα με τους γεωλόγους, σημαίνει ότι σε περίπου 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια το νησί θα ενωθεί με τις Αφρικανικές ακτές

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κρήτη τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, επισημαίνοντας σχετικά ότι μέχρι και πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη ήταν συνδεδεμένη με τις Κυκλάδες και το Κρητικό πέλαγος δεν υπήρχε καν.

«Oταν άρχισε να διαμορφώνεται το Κρητικό πέλαγος η Κρήτη άρχισε να απομακρύνεται και από τις Κυκλάδες», τόνισε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι το νησί απέκτησε τη σημερινή του μορφή τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια, όταν σηκώθηκε πάνω από 800 μέτρα η λεκάνη της Μεσαράς και του Ηρακλείου.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις σε 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη θα φτάσει απέναντι στην Κυρηναϊκή θα συγκρουστεί και θα ενωθεί με τις ακτές της Λιβύης. 


Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση τις καταγραφές που γίνονται με GPS μέσω δορυφόρων η Κρήτη κινείται σήμερα με 4 με 5 εκατοστά τον χρόνο προς την Κυρηναϊκή. «Αντίθετα η βόρεια Ελλάδα και η Χαλκιδική κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση μόνο με 1 εκατοστό.


Γι’ αυτό ανοίγει η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Η Κρήτη μαζί με τις Κυκλάδες και την Αττική φεύγουν μπροστά και από πίσω σπεύδει βραδέως η υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα και Ευρώπη με συνέπεια να ανοίγει το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........