Χρόνια Πολλά Μάνα Μου

 Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ την χαρμολύπη και το κλάμα του ποιου ιερού προσώπου που έχει ο Άνθρωπος, της Μάνας.

Μικρό παιδί ήταν, ή τρίτη κόρη ανάμεσα σε έξι κορίτσια στα δύσκολα και φτψχικά χρόνια της κατοχής.
Ολοι δούλευαν τότε μικροί - μεγάλοι όλοι βοηθούσαν για τα αυτονόητα.


Στο χωριό Σκαλάνι του σημερινού δήμου Ηρακλείου ζούσε η Μάνα μου, και η οικογένεια της, πολλές φορές έφευγαν και πήγαιναν στις γύρω περιοχές πάντα με τα πόδια ή άντε στην καλύτερη των περιπτώσεων άν υπήρχε γαιδουράκι ή άλογο να γλύτωναν κάτι απο την κούραση της διαδρομής.


Έπεσαν οι αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη την περίοδο της γερμανικής κατοχής και τα νέα έτρεξαν με γοργό ρυθμό σε κάθε χωριανό.
Βεβιασμένες αντιδράσεις απο τον φόβο, οδήγησαν σε ξεσηκωμό και κρυφτό, όπου έκρινε ο καθένας καλύτερα για να σωθεί.

( Ότι μπορέσαμε πήραμε μαζί μας, ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα ότι είχαμε που δεν είχαμε και πολλά και φύγαμε απο το χωριό, αφήσαμε το σπίτι μας , τα υπάρχοντα μας και τις αναμνήσεις μας να συντροφεύουν την ελπίδα του γυρισμού.


Ο παππούς σου, μου  αναφέρει η μάνα μου, πήρε μαζί του το άλογο και μια κατσίκα που είχαμε. Σε μια σπηλιά μέσα στο φαράγγι του καρτερού τόσο μεγάλη στα μάτια μου που χωρούσε ίσαμε 10 οικογένειές πήγαμε. Εκεί ζούσαμε για λίγες ημέρες.

20160815_153239Μια φορά και ένα καιρό ένα παιδί ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Την προηγούμενη ημέρα ρώτησε το Θεό: «Μου λένε ότι θα με στείλεις αύριο στη γη. Φοβάμαι. Πώς θα μπορέσω να ζήσω εκεί; Είμαι μικρός και αβοήθητος». Και ο Θεός του απάντησε: «Μην ανησυχείς. Έχω φροντίσει για σένα. Μεταξύ πολλών Αγγέλων διάλεξα έναν και για σένα. Θα σε περιμένει στη γη και θα σε φροντίζει». Το παιδί επέμενε.
«Ναι, αλλά εδώ στον παράδεισο δεν κάνω τίποτα άλλο από το να τραγουδάω και να γελάω κάθε μέρα! Μόνο αυτά χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος! Θα νοιώθω τόση ευτυχία στη γη;»
Τότε ο Θεός του είπε:
«Ο Άγγελος που έχω διαλέξει για σένα, ο Άγγελός σου, θα σου τραγουδάει όλη την ημέρα. Θα αισθάνεσαι την αγάπη του κι έτσι θα είσαι ευτυχισμένος».

20170322_085442


Και το παιδί ρώτησε:
«Και πώς θα καταλαβαίνω τους ανθρώπους, όταν θα μιλούν, αφού δεν ξέρω τη γλώσσα τους;»
«Αυτό είναι εύκολο», του είπε ο Θεός. «Ο Άγγελός σου θα σου λέει τα πιο όμορφα και γλυκά λόγια, που έχεις ακούσει ποτέ και με πολλή υπομονή και φροντίδα θα σε μάθει να μιλάς»!
Και ύστερα το παιδί κοιτώντας το Θεό ρώτησε: «Και τι θα κάνω, όταν θα θέλω να μιλήσω σε σένα;»
Ο Θεός χαμογέλασε στο παιδί και του είπε: «Ο Άγγελός σου θα σε μάθει πώς να προσεύχεσαι»!
Και το παιδί είπε: «Έχω ακούσει ότι στη γη υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, που είναι κακοί. Ποιος θα με προστατεύσει από τους κακούς;»
Ο Θεός αγκάλιασε το παιδί και του είπε:
«Ο Άγγελός σου θα σε υπερασπιστεί ακόμα και αν χρειαστεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του».


A2


Λυπημένο το παιδί τον ρώτησε: «Ναι, αλλά πάντα θα είμαι λυπημένος, γιατί δε θα σε βλέπω πια».
- «Ο Άγγελός σου θα σου μιλάει συνέχεια για μένα και θα σε διδάξει τον τρόπο που θα μπορέσεις να γυρίσεις πάλι σε μένα. Έτσι και αλλιώς δε θα σου λείψω ποτέ, αφού θα είμαι πάντα δίπλα σου».
Τη συγκεκριμένη στιγμή επικρατούσε απόλυτη γαλήνη στον παράδεισο και οι μακρινές φωνές από τη γη είχαν ήδη ακουστεί.
Το παιδί βιαστικά ρώτησε: «Θεέ μου αν πρέπει να φύγω τώρα πες μου το όνομα του Αγγέλου μου!»
Και ο Θεός απάντησε: «Τον Άγγελό σου θα τον αναγνωρίσεις εύκολα. Άλλωστε θα είναι ο πρώτος που θα αντικρίσεις, φτάνοντας στη γη. Το όνομα του Αγγέλου σου δεν είναι τόσο σημαντικό…
…θα την φωνάζεις απλά « Mαμά »! ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........